Nytt initiativ ska höja konkurrenskraften inom fastighetsautomation

Nytt initiativ ska höja konkurrenskraften inom fastighetsautomation

ANNONS

Annons

Ett samarbetsprojekt med 24 fastighetsaktörer, systemleverantörer och tjänsteutvecklare tar klivet mot öppna plattformar och datamodeller inom fastighetsautomation.

En utmaning för fastighetsbranschen är att utvecklas tillsammans med de ökande digitaliseringsmöjligheterna. Fastighetsautomationssystem är på väg att bli både uppkopplade och smarta med bland annat maskininlärning och avancerad optimering. Men befintliga slutna system begränsar möjligheten att vidareutveckla styrningen av fastigheter eftersom nya innovationer i form av datadrivna tjänster har svårt att driftsättas i eller vid sidan av befintliga system.

– Europeiska fastigheter står för cirka 40 procent av samhällets energianvändning. Det pratas ofta om att driftsoptimering kan reducera byggnaders energianvändning med ca 30 procent. ​Men idag saknas infrastruktur som möjliggör en snabbare uppskalning av energi- och flexibilitetstjänster. Det är den här infrastrukturen som vi ska bygga i projektet. Den långsiktiga visionen är att möjliggöra installation av datadrivna i fastigheter lika enkelt som man installerar en mobilapp på telefonen, säger Sofia Stensson, forskare på RISE.

Samverkansprojektet Öppna plattformar för fastighetsautomation ska skapa förutsättning för uppskalning genom harmonisering av branschstandarder. Projektet pågår under två år och finansieras av Vinnova samt genomförs med flera projektpartners, däribland Akademiska hus, Siemens, Skanska, Vasakronan och Öresundskraft. Fastighetsägarna är en av de centrala behovsägarna, vars problem projektet ska lösa.

– Som fastighetsägare ser vi ett ökat behov av flexibilitet i våra system, processer och tjänster. Våra affärer och interna behov har medfört att vi lägger stor vikt på innovativa processer som inte är möjliga utan samkörning av flera applikationer. Detta medför att vi inte kan ha ett leverantörsberoende och vi är därmed i behov av öppna plattformar, säger Melissa Eklund, fastighetsutvecklare teknik på Vasakronan.

– Öppna digitala plattformar skapar möjligheter för innovativa, replikerbara och kostnadseffektiva lösningar att snabbare nå marknaden. Öppna plattformar ger fler aktörer möjlighet att bygga och lansera bättre verktyg för till exempel styr- och reglerteknik, underhåll samt visualisering som kan accelerera omställning mot energieffektivitet. Vi ser öppenhet som en otroligt viktig egenskap för att snabbare gå mot avancerade digitala tjänster och systeminnovationer. Samtidigt måste vi överbrygga eventuella kulturella hinder, som kan hämma innovation och samverkan, mellan branscher, säger Sofia Stensson.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.