Arkitema ritar ö i Helsingborgs hamn

Illustration: Arkitema

Arkitema ritar ö i Helsingborgs hamn

ANNONS

Annons

Arkitema får förtroendet att rita bostäder, kommersiella lokaler och torg på Oceanön i Helsingborg, en del av en ny stadsdel på öar i Helsingborgs hamn.

Hela den nya stadsdelen Oceanhamnen ska få 1200 bostäder varav ungefär 200 ligger på Oceanön. Helsingborgs stad räknar med att projektet står klart 2028.

– Konstgjorda öar har blivit något av Arkitemas signum. Helsingborgs stad har mycket långtgående ambitioner gällande hållbarhet och innovation i sitt stadsbyggnadsarbete, och vi har tillsammans med JM vänt på många stenar för att till slut landa i ett förslag som är genomförbart. Vi är mycket glada att Helsingborgs stad tycker detsamma och har valt JM och Arkitema som samarbetspartners i Oceanöns fortsatta utveckling, säger Ola Göransson, affärsområdeschef och Partner på Arkitema.

Inspiration från hamnen

Bebyggelsen består av radhus och flerfamiljshus. Ett torg samlar butiker, verksamheter och uteliv. En viktig del av projektet är att det ska vara klimatneutralt, både själva ön och byggnaderna på den, under sin livscykel. Förslaget innehåller bland annat återanvändande av fyllnadsmassor och byggmaterial, innovativ dagvattenhantering, åtgärder för stimulans av marint liv både ovan och under havsytan, närkontakt med den marina ekologin och platser för pedagogisk verksamhet.

– Inspirationen till bebyggelsen är hämtad från hamnens värld. Båthus, packhus och kanalhus kommer ge Oceanön en egen identitet grundad i områdets historiska användning. Bebyggelsen kommer att samspela fint med H99 i norra delen av hamnen och blir ett blickfång från färjan och resten av Oceanhamnen, säger Nils Sandström, uppdragsansvarig arkitekt på Arkitema.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.