Arkitema leder nordiskt stadsutvecklingsprojekt

Arkitema leder nordiskt stadsutvecklingsprojekt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Tillsammans med Växjö kommun och tre andra nordiska städer ska Arkitema leda ett nordiskt stadsutvecklingsprojekt. Syftet är att skapa verktyg för att säkerställa livskraft och stadsliv i nya och befintliga stadsområden.

Arkitema Architects Urban design har vunnit projektet Liveability and Business Attractiveness in Urban Transformations, tillsammans med underkonsulterna inom stadsutveckling Mette Lis Andersen (Fru Andersen), och Lin Skaufel (Everyday Studio). Projektet ska utvecklas under Nordiska ministerrådets initiativ Attraktiva nordiska städer och regioner, där grupper av intresserade städer ansökt med initiativ för att främja nordisk konkurrenskraft, grön ombyggnad, övergången till ett samhälle med låga utsläpp, integration och en bra miljö för folkhälsa.

– Det passar väldigt bra med vårt nordiska perspektiv och vår strävan att skapa arkitektur och förutsättningar för stadsliv på högsta hållbara nivå, säger landskapsarkitekt och kreativ ledare Per Axelsson.

Annons

Samarbetar med Island och Finland

Arkitema och övriga involverade i teamet kommer nu att utveckla förslaget i samarbete med de nordiska städerna Växjö, Middelfart (Danmark), Salo (Finland) och Akranes (Island). Det överordnade uppdraget är att skapa verktyg för att säkerställa livskraft och stadsliv i nya och befintliga stadsområden. Uppdraget inkluderar både små- och mellanstora städer och har fokus på lokal identitet och affärsstrategi. Arkitemas roll blir att leda processen och driva arbetsflödena med tillhörande workshops, samt ansvara för insamling, analys och producera en övergripande output med fokus på användbarhet och skalbarhet i hela Norden. Projektet löper från september 2018 till december 2019.

Växjö stad. Foto: Mats Samuelsson

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.