Arkitektpris till gröna och levande gator i Stockholm

Arkitektpris till gröna och levande gator i Stockholm

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Stockholms arkitektförenings pris Guldrummet går i år till initiativet Levande Stockholms uteplatser, ett koncept från Stockholms stad som förvandlar gator och torg till bilfria platser, pop up-parker och gågator där folklivet får ta plats.

Priset delades ut den 23 maj vid föreningens möte på Färgfabriken. Det prisade projektet leds av Trafikkontoret i Stockholms stad och vidareutvecklas varje år i samarbete med stadsdelsnämnderna, kulturnämnden och näringslivet. Syftet är att levandegöra stadens offentliga rum. I sommar blir bland annat Rörstrandsgatan gågata, Bredängstorget blir sommartorg och Vasagatan får en pop up-park. Från att ha varit ett projekt i den mindre skalan, främst inriktat mot innerstan, har det vuxit och involverar nu flera delar av Stockholm, såväl innerstad som ytterstad, sommar som vinter. Projektet inspirerar nu andra platser runt om i landet.

Tillgängliggör det offentliga rummet

“Genom initiativet Levande Stockholm har Trafikkontoret satt fokus på vilka som är viktiga och ska få plats i staden – människorna, inte bilarna. Sedan 2015 har staden förvandlat gator och torg till levande uteplatser och gågator utan trafik. Målet är att göra det offentliga rummet mer tillgängligt för alla och bidra till en mer miljömässigt hållbar utveckling,” lyder en del av juryns motivering.

Annons

– Pristagaren gör Stockholm till en mer levande plats, folk kommer ut ur sina bostäder och möts på stan. Barn klättrar på möblerna och det känns tryggare att låta småbarn gå själva. Ett bra exempel på hur visioner från arkitekter hjälper till att förändra hur vi uppehåller oss i staden och det faktum att gågatorna gör så att fler väljer andra färdmedel än bilen. Initiativet får också priset för att det har spridits till ytterstaden, säger Emilia Hallin, juryns ordförande och arkitekt SAR/MSA.

Sommargågatan Norrtullsgatan. Foto: Lennart Johansson

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.