Absolicon bygger anläggning för storskalig solvärme i Härnösand

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Energimyndigheten har beviljat 8 miljoner kronor i medfinansiering till Absolicons demonstrationsanläggning för storskalig solvärme. Anläggningen blir Europas största fjärrvärmeinkopplade solfångarfält med koncentrerande solfångare.

Projektet har föregåtts av förstudien ”Framtidens Fjärrvärme”, delfinansierad av Region Västernorrland och företag, fastighetsbolag, energibolag och av kommunerna Härnösand, Kramfors och Sollefteå. Projektet, som även forskningsinstitutet Rise och Umeå Universitet deltar i, har identifierat ett antal platser i Ådalen som är lämpliga för solvärme och valet föll till slut på Härnösand, skriver Absolicon i ett pressmeddelande.

Temperatur upp till 160 °C

När anläggningen står klar 2021 kommer 3000 kvadratmeter solfångare producera en miljon kilowattimmar solvärme per år.

Annons

– Våra solfångare ger temperaturer upp till 160 °C. Värmen matas in direkt på fjärrvärmenätet och mitt på dagen en vanlig sommardag kommer solfångarna att svara för en fjärdedel av värmebehovet i Härnösands fjärrvärmenät, säger projektledare Anders Rammsy.

Om solfångarinstallationen går bra kan även Härnösand på sikt få en större solvärmeanläggning.

– I Härnösand skulle en solfångaranläggning tio gånger så stor som demonstrationsanläggningen och ett säsongslager som kan lagra solvärme från sommar till vinter innebära att man helt kan sluta elda bränslen i värmeverket under sommarhalvåret, konstaterar Joakim Byström, vd på Absolicon.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.