Bra skolluft ger 30 % bättre resultat

Bra skolluft ger 30 % bättre resultat

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Med rätt temperatur och luftkvalitet höjdes elevernas prestationsförmåga med 30 procent visar den danska fältstudien.

– Det skulle vara lönsamt för landet att satsa mer pengar på ett bättre inomhusklimat i våra klassrum. Eleverna skulle prestera mer och nå bättre resultat, samtidigt som de inte skulle behöva tillbringa lika mycket tid i skolan. Det innebär samtidigt minskat behov av lärare, eftersom inlärningen skulle gå snabbare, säger David Wyon, forskare och gästprofessor vid DTU i Köpenhamn.

Experimenten gjordes på upp-drag av ASHRAE, den amerikanska VVS-tekniska föreningen, med syftet att se hur lufttemperatur och uteluftstillförsel påverkade prestationerna. Vare sig lärare eller elever visste om att de ingick i en studie.

– Eleverna var inte krävande, men de märkte omgående skillnad mellan den vanliga luften och när vi tillförde mer luft. Efter skoldagen tog vi dit vuxna försökspersoner och 40 procent uppgav att luften var oacceptabel i vårt referensklassrum, medan under 20 procent sa samma sak om andra klassrummet där vi tillfört mer luft, berättar David.

En annan viktigt faktor är att dålig luft drabbar de svagaste eleverna värst.

– Elever med god inlärningsförmåga klarar sig ganska bra om luften är dålig, men de svagare fick det ännu värre när luften var sämre.

– Man måste välja bygg- och inredningsmaterial vars emissioner inte försämrar luftkvaliteten och inte förlita sig på att öppningsbara fönster garanterar bra luftkvalitet. Det gör de bara om de öppnas, och vår studie visade att klassrumsfönster bara öppnas ibland för att minska övertemperaturer, men inte för att förbättra dålig luftkvalitet. Man vänjer sig snabbt vid dålig luftkvalitet, men de negativa effekterna kvarstår. Samma sak med övertemperatur. Man vänjer sig snabbt och kroppen klarar av det, men skolarbetet blir lidande, säger David avslutningsvis.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.