Nytt laboratorium ska lära forskare ventilera bort covid

Foto: Högskolan i Gävle

Nytt laboratorium ska lära forskare ventilera bort covid

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Forskare vid Högskolan i Gävle har tillsammans med japanska forskare utvecklat en ny teori för hur spridning av smittämnen sker inom och mellan rum och även hur man kan ventilera bort dem.

Det säger Alan Kabanshi, forskare inom energisystem vid Högskolan i Gävle. Han menar att dagens byggnader och ventilationssystem inte är byggda för att skydda mot spridning av luftburna smittämnen, och att erfarenheten av den nuvarande pandemin är att många blir smittade inomhus i sina hem eller på arbetsplatser.

– Vi har upptäckt att spridning av smittämnen minskar då luftströmningsmönstret ändras och kommer nu att undersöka vilken effekt man kan få av att bygga om och komplettera befintlig ventilation.

LÄS MER: Nya lösningar i pandemins kölvatten

Forskarna ska även utveckla en förbättrad modell för att uppskatta risken att bli smittad, då dagens modeller är för okänsliga för att göra en sådan uppskattning. I laboratoriet kan forskarna också registrera vilken väg smittämnet tar mellan den smittande personen och ut i olika delar av byggnaden. Om forskarna får kännedom om spridningsvägarna går det att identifiera zoner där man kan bli smittad, förklarar Alan Kabanshi.

Förutsättningen är enligt Högskolan i Gävle det nya synsätt på hur borttransport och spridning av föroreningar sker inom och mellan rum, som forskarna i Gävle utvecklat tillsammans med japanska forskare från universiteten i Kasuga och Saitama. Alan Kabanshi tror att erfarenheterna från pandemin kan medföra framtida krav på pandemianpassat byggande.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.