300 miljoner ska ge fler bostäder till äldre

300 miljoner ska ge fler bostäder till äldre

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Vårbudgeten färgas starkt av den rådande coronakrisen. Miljarder föreslås till åtgärder som höjd a-kassa och korttidspermitteringar och ett tillskott på 300 miljoner till Statens Bostadsomvandling (SBO) ska omvandla lägenheter till att passa äldres behov.

I veckan överlämnade regeringen den ekonomiska vårpropositionen och Vårändringsbudget för 2020 med ytterligare åtgärder. Samlat handlar det om åtgärder för över 100 miljarder kronor. Regeringen har föreslagit ett system för stöd vid korttidspermittering. Fler företag ska överleva och färre anställda ska bli av med jobbet. En tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften för de första 30 anställda under fyra månader är på plats, även egenavgifterna har satts ned. Staten kommer tillfälligt att ersätta arbetsgivarnas sjuklönekostnader och egenföretagare med F-skattsedel ersätts genom sjukpenning under dag 1 till 14 i sjukfallet.

Arbetsförmedlingen föreslås få mer medel för att hantera en ökad arbetslöshet och säkerställa en likvärdig service i hela landet. Medel tillförs också för att fler ska kunna delta i insatser som leder till arbete, som arbetsmarknadsutbildning, extratjänster samt stöd– och matchningstjänster. Därutöver föreslås fler platser på universitet och högskolor, yrkeshögskolan, yrkesvux och folkhögskolan.

Ökar rörligheten på bostadsmarknaden

Behovet av bostäder som är anpassade till äldres behov är stort på många håll i landet. Särskilt i kommuner med svaga bostadsmarknader är det svårt att kunna finansiera omvandling av befintliga bostäder för att passa äldres behov. I vårändringsbudgeten för 2020 föreslår regeringen en förstärkning om 300 miljoner kronor till Statens Bostadsomvandling AB för att möta behovet av bostäder för äldre.

– Kommuner med svag bostadsmarknad klarar inte detta själva och jag är glad att nu ge Sbo utökade möjligheter att tillföra en tydlig samhällsnytta, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.

“Bygg- och anläggningsbranschen är på sikt en motor för Sverige ur krisen. Det allra viktigaste just nu är att regeringen säkrar likviditeten för framförallt små företag. Om vi samtidigt kan skapa fler bostäder som äldre finner ekonomiskt och socialt attraktiva ökar också rörligheten på bostadsmarknaden,” säger Tanja Rasmusson, Byggföretagens näringspolitiska chef, om förslaget.

– Det är bra att Statens bostadsomvandling får ett kapitaltillskott och skärpt uppdrag för att koncentrera sin verksamhet till fortsätta sitt viktiga uppdrag att iordningställa bostäder anpassade för äldre. Bolaget har en roll i områden där bostadsmarknaden är svag. Därutöver krävs fler åtgärder. Det behövs ett långsiktigt statligt stöd till byggande av bostäder för äldre och ett investeringsstöd för om- och tillbyggnad i syfte att förbättra tillgängligheten, till exempel genom att installera hiss. Vi saknar dock en långsiktig strategi för bostadsmarknaden för seniorer, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna, i en kommentar.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.