Nytt klimatpolitiskt program med fokus på bostäder och transporter

Nytt klimatpolitiskt program med fokus på bostäder och transporter

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Mistras nya klimatpolitiska program, Mistra Nepsis, ska ta sig an det tuffa målet om noll nettoutsläpp av växthusgaser till år 2045.

Mistra Nepsis – Non-Emission Products and Services in Sweden – har ambitionen att bidra till klimatneutrala produkter och tjänster. Det handlar dels om nya tekniska lösningar, dels om att utveckla styrmedel och affärsmodeller. Programmet ska föreslå hur svensk industri kan ställas om för att vi ska klara målet om noll nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, senast 2045. Fokus ligger på tre områden: bostäder, transporter och transportinfrastruktur.

– Satsningen ska stödja såväl Sveriges internationella åtaganden enligt Parisavtalet som nationella klimatmål, i syfte att få ner samhällets utsläpp av koldioxid, säger Åke Iverfeldt, Mistras vd. Vår förhoppning är att Mistra Nepsis ska leda till konkreta tekniska lösningar, men också komma med nya förslag på hur samhälle och myndigheter med styrmedel och andra åtgärder kan uppnå tydliga resultat.

Annons

Programmet kommer att starta under våren 2017 och löpa under fyra år. IVL Svenska Miljöinstitutet leder programmet och bildar tillsammans med Chalmers och ett stort antal andra universitet, högskolor, industrier och organisationer ett starkt konsortium.

– Vi är mycket glada och hedrade att Mistra ger oss förtroendet att genomföra det här programmet. Satsningen ligger helt rätt i tiden. I och med Parisavtalet har världens länder ställt sig bakom att begränsa den globala temperaturhöjningen till väl under två grader. Nu är det dags att gå från ord till handling. Sverige står inför en genomgripande transformation av samhället mot en klimatneutral ekonomi. Mistra Nepsis kommer att visa hur den transformationen kan se ut, säger Lars Zetterberg på IVL Svenska Miljöinstitutet.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.