EU-ministrar överens om lika lön för inhemska och utländska arbetare

EU-ministrar överens om lika lön för inhemska och utländska arbetare

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Efter flera års förhandlingar har EU:s ministerråd nu kommit överens om vilka villkor som ska gälla för personer som jobbar på uppdrag i olika länder inom EU.

Diskussionen om vilka villkor som ska gälla för utstationerade arbetstagare inom EU har pågått länge. För många av de nyare EU-länderna har en av de främsta fördelarna med medlemskapet varit att kunna konkurrera med lägre löner för att komma ikapp de äldre medlemsländerna ekonomiskt. Samtidigt har har många missförhållanden avslöjats inom exempelvis bygg- och transportbranschen de senaste åren där utländska arbetare jobbat för mycket låga löner.

Lönedumpning kontra fri rörlighet

Sveriges regering har ställt sig positiv och varit pådrivande till ett direktiv som reglerar medlemsstaternas arbetsvillkor och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tror inte att det nya direktivet kommer att få negativa effekter.

– Nej, vi behöver ju företag från andra medlemsländer som kommer och jobbar i Sverige. Vi skulle inte klara oss utan den arbetskraften. Men det är ju inte meningen att fri rörlighet ska innebära lönedumpning och det säkerställer vi med den här förändringen. Nu blir det samma lön som gäller, och det tror jag blir väldigt bra både för de som kommer och jobbar här, och för de svenskar som ska jobba sida vid sida med kollegor från andra medlemsländer, säger hon till Sveriges Radio.

Annons

De borgerliga partierna är däremot negativa till direktivet som de anser kan hindra den fria rörligheten och i längden hota den svenska modellen med avtalade villkor och löner.

Moderaternas EU-parlamentariker Christofer Fjellner skriver i ett mejl till Sveriges Radio att han är övertygad om att historiens dom över beslutet kommer att vara hård.

– Det är ett brott med den svenska modellen på arbetsmarknaden nu när EU:s lagstiftning och EU-domstolen tillåts reglera löner i Sverige, istället för arbetsmarknadens parter.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.