EU antar nya gröna upphandlingskrav för möbler

EU antar nya gröna upphandlingskrav för möbler

I slutet av augusti antog EU-kommissionen nya och grönare upphandlingskrav för möbler, med fokus på att minska emissioner av VOC och gynna cirkulära affärsmodeller.

EU:s GPP-krav (Green Public Procurement) ska underlätta för medlemsstaternas offentliga myndigheter att upphandla produkter och tjänster med minskad miljöpåverkan.

Enligt Robin Ljungar, hållbarhetschef på Trä- och möbelföretagen (TMF) är EU:s krav viktiga för svensk möbelindustri eftersom Upphandlingsmyndigheten tar intryck från dem när de tar fram de krav som ofta används vid svenska offentliga upphandlingar.

Och tillsammans med TMF:s egna märkningssystem Möbelfakta och EU:s officiella miljömärke EcoLabel kommer miljökraven som svensk möbelindustri behöver ta hänsyn till öka enligt honom.
-På ett sätt välkomnar vi tuffa miljökrav, vi har utmaningar som vi måste lösa gemensamt. Men för tuffa krav kan innebära att det inte finns några produkter som uppfyller dem på marknaden och då vänder många kraven ryggen, säger han.

Flyktiga organiska lösningsmedel och cirkulära affärsmodeller

Han nämner som exempel tidigare krav på ytbehandlingsmedel som var så tuffa att det inte gick att hitta några produkter på marknaden men där han nu tycker att EU-kommisionen har hittat en bra kompromiss.

Kommissionen har även i de nya i förslagen till tilldelningskrav lagt en del fokus på emissioner av VOC  (flyktiga organiska lösningsmedel) för att förbättra inomhusmiljön där möblerna används.

Flera av kraven har även formulerats för att gynna cirkulära affärsmodeller genom krav på design och utformning för enkel demontering och reparation av möbler.
-Det kommer att bli en utmaning och en nödvändighet för möbelindustrin att anpassa sig till den cirkulära ekonomin för att få ner energiförbrukning, hushålla med resurser och ta oss uppåt i avfallstrappan, avslutar Robin Ljungar.

 

 

 

Annons

Relaterade artiklar

  1. Veckans länkar – Klimatinfo
    2017-12-08 at 19:07 Svara

    […] EU antar nya gröna upphandlingskrav för möbler […]

Leave A Comment