Wingårdhs skyskrapa på Lidingö tävlar om Stenpriset

Wingårdhs skyskrapa på Lidingö tävlar om Stenpriset

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Stenprisets jury har utsett fyra projekt som slutkandidater till Stenpriset 2021. Ett av projekten är 22 våningar höga Fyrtornet Dalénum på Lidingö, ritat av av Wingårdhs arkitektkontor.

Punkthuset vid Saltsjön i Stockholms inlopp har en fasadyta som är cirka 4800 kvadratmeter, klädd med den norska skiffersorten Otta Rost. Minnenas golv, det nya golvet i köpcentret Nordstan i Göteborg, har också chans att vinna utmärkelsen. Golvet består av Tossene Grå Bohus granit
och Nero Assoluto. Knutpunkterna har lyfts fram med ett granitmönster där cirka 350 mässingsbrickor är infällda i golvet med ingraverade förnamn på göteborgare genom århundradena.

Annons

Med hjälp av nivåskillnader, vegetation och markmaterial i bland annat natursten har Stora torg i Eslöv fått mindre utrymmen. Det har också skapats en större intimitet i vad som tidigare uppfattades som ett öppet och ödsligt torg. Det fjärde nominerade projektet är det nya rosettfönstret i Linköpings domkyrka, vilket juryn för Stenpriset menar är ett exempel på hur den moderna CNC-tekniken och det traditionella hantverket samverkar. Originaldelen, som tillverkades på 1300-talet, är utbytt mot helt nytt fönster i kalksten från Borghamn.

Stenpriset delas ut varje år och belönar arkitekten bakom ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt. Vinnaren av 2021 års pris presenteras i slutet av året.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.