Rekordmånga projekt tävlar om Stenpriset

Rekordmånga projekt tävlar om Stenpriset

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En renoverad nybarockkyrka, ett upprustat anrikt konstmuseum och ett nybyggt modernt tingsrättshus. Tre projekt som är nominerade i årets upplaga av Stenpriset. I år är totalt elva projekt nominerade, vilket är det största antalet nominerade hittills.

– Vi har aldrig haft så många nominerade som i år, vilket är glädjande i sig. Det är samtidigt viktigt att understryka att priset bygger på en helhetssyn och en förståelse för materialets möjligheter, och som gör stenen rättvisa, säger Kai Marklin, juryordförande och ordförande i Sveriges Stenindustriförbund som också ligger bakom utmärkelsen.

Ett av de nominerade projekten är den nya byggnaden för tingsrätten i Lund. Här används klassisk svensk granit och kalksten i sockel, murar, blocksteg, ramper, hällar och gatsten. Även fasaden pryds av natursten, liksom kopparplåt och glas.

Illustration: FOJAB Arkitekter

Bland de nominerade finns också renoveringsprojekt, som till exempel Gustaf Vasa Kyrka i Stockholm. Nybarockkyrkan från 1906 har byggts om både in- och utvändigt och moderniserats till dagens regler vad gäller bland annat brandskydd och energiförbrukning. Kyrkans fina stenytor har också framhävts genom att återgå till den färgsättning som rummen hade vid 1900-talets mitt. Nu framträder åter vita marmorväggar med sina gravnischer omgivna av kulörta tak med en variation av milda toner mot golvens olika stenarter.

Annons

Foto: Anders Fredriksén

Den massiva restaureringen av Nationalmuseum i Stockholm har också nominerats. 1 200 kalkstensblock har bytts ut i fasaden och 3 000 kvadrat ny Borghamnskalksten i olika bearbetningar har kommit på plats i nya utrymmen.

Foto: Melker Dahlstrand

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader

De andra projekten som är nominerade är Steam Hotel i Västerås, Askgravlunden i Askim, Ängskyrkogården, Söndrums kyrka i Halmstad, Fredrikskyrkan i Karlskrona, Storskogstorget i Sundbyberg, Gasverksvägen i Stockholm, Kvarteret Valnötsträdet i Kalmar och Skellefteå Kraft.

– Flera av årets nominerade projekt visar även vikten av att vårda våra äldre och kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Några är exempel på rena prestigeprojekt som understryker ett högt hantverkskunnande och vikten av att restaurera våra gamla byggnader med omsorg och kvalitet, säger Kai Marklin.

I nästa steg utser juryn en finaltrio där den slutgiltiga vinnaren utses senare i höst.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.