Stjärnkrog blev vinnaren av Stenpriset

Foto: Erik Lefvander

Stjärnkrog blev vinnaren av Stenpriset

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Restaurant Frantzén i Stockholm och inredningsarkitekterna Joyn Studio tilldelas Stenpriset 2019.

Restaurant Frantzén är Sveriges första krog med tre stjärnor i Guide Michelin. När restaurangen byggdes om valdes bland annat den svenska marmorsorten Brännlyckan som en del av inredningen. Stenen klär in facilitetsutrymmena och skapar den undervattenskänsla som krögaren Björn Frantzén strävat efter.

– Det var med hjälp av vår stenleverantör Valter Eklund som vi hittade marmorn Brännlyckan från Borghamnsten. Med sina grå och gröna skiftningar ger den en känsla av att vara mitt i vattnet, i havet, säger Lisa Grape, arkitekt på Joyn Studio.

Valter Eklund har tillverkat och monterat hela stenmöbeln, samt gjort ytbearbetningen för hand.

– Den skrovliga yta har samma uttryck som de grovhuggna ytorna på träborden i restaurangen, säger Helena Eliason, också arkitekt på Joyn Studio.

LÄS MER: Kreativt ljusarbete skapar unik miljö på lyxkrogen

I kökets arbetsytor finns också en hård och tålig brasiliansk kvartsit som klarar hanteringen av olika råvaror.

– Råvaruleverantörerna till köket visade upp de mest fantastiska råvaror vilket också inspirerade oss att satsa på naturmaterial i inredningen. Den måste ha kraftfulla uttryck, just för att möta maten, förklarar Helena Eliason.

“En trestjärnig meny möter en trestjärnig inredning.Stenarbetena på Frantzén är ett exempel på hur hantverkets detaljskärpa bär upp en större vision. Allt är minutiöst genomtänkt, precis som menyns minsta råvara som förhöjer hela anrättningen. Det är utsökt och smakfullt gestaltat,” lyder juryns motivering.

Foto: Erik Lefvander

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.