Kreativt ljusarbete skapar unik miljö på lyxkrogen

Kreativt ljusarbete skapar unik miljö på lyxkrogen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Med effektiv ljusplanering in i minsta detalj, armaturer med hög kvalitet och avancerade styrningslösningar har nyrenoverade Restaurant Frantzén fått en ljussättning som både är energisnål och sätter tonen för restaurangupplevelsen.

Sommaren 2016 till sommaren 2017 genomgick Restaurant Frantzén i Stockholm en total ombyggnation. Lyxkrogen som var belägen i en liten, trång lokal i Gamla stan skulle istället förläggas i ett totalrenoverat 1800-talshus mitt i stan. Inredningsarkitekterna på Joyn Studio arbetade fram ett idékoncept med grundtanken att skapa en resa genom restaurangen där olika upplevelser avlöser varandra och får besökaren att närma sig den gastronomiupplevelse de är där för att ta del av. Ljussättningen har planerats in i minsta lilla detalj för att skapa upplevelser i varje rum. Resan omfattar totalt 10 utrymmen, som alla gestaltas utifrån rumsaktivitet, planerad sinnesstämning och orientering i huset och leder besökaren till den gastronomiupplevelse de är där för att ta del av.

Flexibilitet skapar möjligheter

Utgångspunkten för belysningsstyrningen i Restaurant Frantzén var att skapa en användarvänlig och enkel anläggning. Den tekniska lösningen skulle även utgöra en bra grund för minimal miljöpåverkan. De involverade i projektet har fått stor frihet vilket gjort det möjligt att arbeta med rätt ljussättning in i minsta detalj, och på så sätt minimera miljöbelastningen, berättar Sofie Bamberg, ljusdesigner och inredningsdesigner på Black Ljusdesign som varit ansvarig ljusdesigner i projektet tillsammans med kollegan Anna Ekberg.

– Att påverka miljön så lite så möjligt när det kommer ljusdesign, handlar om att placera ljuset där det verkligen behövs. Ibland kan man vara tvungen att ”slösa” med ljus bara för att gardera upp sig för framtida ommöbleringar eller för att uppfylla ibland orealistiska luxkrav i miljöer som inte nödvändigtvis kräver så mycket ljus. Våra standarder för ljusnivåer kan ibland vara lite stolpiga och är inte alltid anpassade för alla typer miljöer. Det gör att man ibland får ett krav på exempelvis 200 lux i ett projekt där man kanske aldrig har behov av mer än 50 lux och på så vis är det vanligt att anläggningar överdimensioneras. I detta projekt har vi inte haft några direkta ljuskrav och har därmed varit mer fria i att jobba med mörker lika mycket som med ljus. Tack vare detta har vi i detalj kunnat planera in rätt ljus på rätt plats, säger hon.

Foto: Kontraframe

Armaturer av hög kvalitet

Vid sidan av effektiv ljusplacering har även andra belysningslösningar använts som bidrar till att hålla nere energiåtgången i restaurangen.

– Vi har överlag arbetat med LED, vilket i sig drar ner effekterna av installationen avsevärt. Där vi har använt oss av konventionella ljuskällor så drivs de på en extremt låg effekt för att spara på både elräkningar och livslängd, säger Sofie Bamberg.

Att ha bra förutsättningar för en fungerande styrning påverkar också miljön avsevärt, berättar hon vidare. I detta projekt har man använt armaturer med hög kvalitet som går att dimra fint till låga nivåer. På så vis har det gått att få till en låg energiförbrukning genom att hålla ljusnivåerna på den exakta nivån som restaurangen önskar och har behov av.

Enkla ljusscenarion

Då Restaurant Frantzén håller öppet för såväl lunch som middag året runt varierar mängden dagsljus. Utifrån dessa förutsättningar har fokus legat på att arbeta med två förinställda ljusscenarion som personalen på restaurangen enkelt själva kan kontrollera via en styrpanel.

– Dessa scenarion kan i framtiden utökas efter behov för att få fler variationer under dagen, om man till exempel vill ha en separat scen för arbete, lunch, skymning och en för natt. Önskemålet från kunden var att ha en enkel styrutrustning och inte för många val och scener. Därför har vi jobbat med få scenarios och enkla, lättförståeliga styrpaneler, förklarar Sofie Bamberg.

Det finns avancerade styrningslösningar i hissen och på toaletterna. Hissen som går från entréplan till terrassen har en specialanpassad armatur som ändrar färgtemperatur och ljusintensitet efter hissmusiken och den önskade stämningen längs hissfärden. I toaletterna är armaturerna specialframtagna för att skapa en undervattenskänsla där solstrålar ovan ytan skapar vattenspeglingar som kontinuerligt förändras.

Estetik och teknisk komplexitet

Den största utmaningen i detta projekt har varit att förverkliga de höga förväntningarna, både från slutkund, gäster och inte minst ljusdesignerna själva, menar Sofie Bamberg.

– Vi har fått utmana oss rejält i alla lösningar och fått vara kreativa och nytänkande för att få ihop såväl estetiken som den tekniska komplexiteten när det kommer till ljuskvalitet, hållbarhet och installation.

Arbetet tycks ha gett resultat. Projektet med att ljussätta restaurangen uppmärksammades nyligen med det prestigefyllda priset Svenska Ljuspriset, för ett projekt som lyfter totalupplevelsen och förstärker den kulinariska resan med kreativa ljusupplevelser genom hela byggnaden. Black Ljusdesign har arbetat tillsammans med Joyn Studio i rollen som inredningsarkitekt. Exengo har varit elkonsult under projektet och APQ el elentreprenör. Control Dept har skött själva programmeringen av styrsystemen.

Foto: Martin Botvidsson

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.