Tio projekt nominerade till Stenpriset

Tio projekt nominerade till Stenpriset

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Panoramaterrassen i Rinkeby, Moras nya affärsstråk och Restaurant Frantzén är tre av de tio projekt som utsetts till finalister till årets upplaga av Stenpriset.

Restaurant Frantzén är Sveriges första krog med tre stjärnor i Guide Michelin. När restaurangen byggdes om valdes bland annat den svenska marmorsorten Brännlyckan som en del av inredningen. Den nya panoramaterrassen i Rinkeby, där en långsträck lutande väg bärs upp av en massiv stödmur av svensk granit, har blivit en ny samlingspunkt i området som juryn menar också skapar en ny identitet och hemkänsla i stadsdelen. Moras nya affärsstråk i stadens centrum har fått ett tydligt golv i Älvdalskvartsit, där gestaltningen hämtat inspiration från både folkdräkternas textila band och Vasaloppets skidspår.

Det elva våningar höga Tegnérs torn i hörnet av Tegnérgatan och Hälsobrunnsgatan i centrala Stockholm är också nominerat. Tornet består av 42 hyresrätter med en fasad och tak klädd i grön skiffer. I Stockholm finns en till finalist; Parkeringshuset Parkaden i NK som har fått en ny inredning i Ekebergsmarmor, Brännlyckan och Kolmårdsmarmor. Ytterligare nominerade är Naturum Trollskogen på Öland, med fasader av murad grå kalksten med bred fog, typisk för Öland, det nya Rådhustorget i Umeå som har fått granit i olika färgsättningar och Uggleberget i Nya Hovås där bostadshusens fasader är klädda med skiffer.

Ikeas och Skanskas gemensamma koncept BoKlok är också nominerat som genom en anpassad produktion har hållit nere kostnader och gjort skiffer till ett standardval. Skulptören Pål Svenssons konstverk ”Infinite Eight” tävlar också om priset.  Mjuka dynamiska linjer har formats ur ett block med en ursprunglig vikt på 18 ton och ska ingå i samlingarna vid ett konstmuseum i Auburn, Alabama.

Annons

Enligt Kai Marklin, juryordförande och ordförande i Sveriges Stenindustriförbund, lever samtliga nominerade upp till utmärkelsens tre kärnvärden estetiskt, hållbart och nyskapande.

– Kärnvärdena utesluter heller inte breda tolkningar: nyskapande finns i traditioner och god arkitektur ger alltid hållbarhet, säger Kai Marklin.

Juryn sorterar under hösten finalkandidaterna och vinnaren utses i slutet av året, i skiftet november/december.

Panoramaterrassen utformad av Sweco Architects, genom landskapsarkitekt Thorbjörn Andersson. Foto: Åke E:son Lindman

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.