Wästbygg och Lansa bygger trähus med guldcertifiering

Wästbygg och Lansa bygger trähus med guldcertifiering

ANNONS

Annons

Lansa Fastigheter och Wästbygg Projektutveckling har tecknat avtal om att uppföra ett unikt bostadsprojekt på Brunnshög i Lund. Fastigheten, med 82 lägenheter och en lokal, kommer att uppföras helt i KL-trä och är projekterad för att klara certifiering enligt Miljöbyggnad Guld.

På taket kommer det att finnas solceller och i källaren värmepumpar. På sikt är det även tänkt att fastigheten ska kunna dela energianvändning med intilliggande fastigheter.
 Hyresgästerna kommer också att kunna visualisera och styra sin energianvändning och även kunna mäta den egna vattenkonsumtionen.

– Såvitt vi vet blir detta Sveriges första bostadshus med träkonstruktion som uppnår Miljöbyggnad Guld, vilket vi är jättestolta över. Det har funnits en del utmaningar med att nå dit, bland annat inom områdena akustik och dagsljus, men tack vare ett gott samarbete i projektgruppen har vi hittat rätt lösningar, säger Magnus Björkander, vd på Wästbygg Projektutveckling AB.

Byggstart efter sommaren

Förvärvet genomförs som en forward funding, där Lansa Fastigheter tillträder fastigheten i samband med byggstart och Wästbygg genomför projektet. Produktionstiden är beräknad till 1,5 år, med byggstart efter sommaren.

– Lund är en stabil ort med mycket innovation och framåtanda, inte minst vad gäller hållbarhet. Att vi förvärvar det här unika projektet, ligger helt i linje med vår vision att finnas representerade i regionstäderna med bostäder där vi har hållbarhet och miljö i fokus, säger John Ödman, utvecklingschef på Lansa Fastigheter.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.