Skyfall, översvämningar, värmeböljor. Det förändrade klimatet innebär allt större utmaningar. Genom en gemensam satsning vill Vinnova och Formas nu hitta nya lösningar och innovationer inom klimatanpassning.
Vinnova och Formas gör en satsning med två olika utlysningar som ska främja innovation och forskning för att anpassa våra städer och bebyggda miljöer till aktuella och framtida klimatförändringar. Vinnovas utlysning riktar sig till aktörskonstellationer som kan bestå kommuner, regioner, myndigheter, företag, branschorganisationer, ekonomiska föreningar, ideella organisationer, universitet och högskolor och forskningsinstitut. Tanken är att minst tre parter ska stå bakom varje ansökan. Budgeten är preliminärt 50 miljoner kronor för den första utlysningsomgången och de beviljade projekten kommer att tilldelas mellan 2–5 miljoner kronor.
– Den här satsningen är viktig då klimathotet redan nu leder till stora utmaningar för våra städer och samhällen, med behov som hela tiden växer. Vi vill med detta initiativ stötta samarbeten mellan engagerade aktörer som har ett driv att tillsammans kunna utveckla metoder och lösningar för att hantera utmaningarna. Vi hoppas att de lösningar som tas fram på sikt även ska kunna spridas, både inom Sverige och internationellt, säger Lars Friberg, utlysningsansvarig hos Vinnova.
RAPPORT: Handlingsplan för klimatanpassning saknas i många städer
FORSKNING: Färre översvämningar med grön infrastruktur
Utlysningen gäller för 2-åriga innovationsprojekt med möjlighet till fortsatt finansiering. Formas utlysning har en budget på 100 miljoner kronor. Det går att söka för 3- till 4-åriga projekt med en årlig budget på maximalt 2 miljoner kronor och en total budget på maximalt 8 miljoner kronor per projekt. Satsningen genomförs inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande, Hållbart samhällsbyggande – Formas och det nationella forskningsprogrammet om klimat, Klimat – Formas.
LÄS MER: Malmös nya parker ska stå emot extremregn
LÄS MER: Stängda skolor efter het sommar väcker diskussion om kyla