Vattenfall testar trådlös uppladdning av elbilar

Vattenfall testar trådlös uppladdning av elbilar

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Foto: Lars Ardarve

För första gången i Europa testar Vattenfall i ett projekt trådlös laddning av elbilar. Ett unikt projekt av sitt slag. Vattenfall vill med detta projekt demonstrera vilka möjligheter som finns och sprida kunskap liksom erfarenheter till den allmänhet som kan vara intresserad, eller bli intresserad, av eldrift.

– El som drivenergi för vägfordon har stora värden. Jag startade Vattenfalls e-mobilityprogram redan 2006 när vi kunde se att elen var en nödvändig del av lösningen av transporternas framtida behov, säger Johan Tollin projektledare på Vattenfall.

Annons

En bekvämlighet för de som kan nyttja denna möjlighet är exempelvis att laddningen sker helt automatiskt. Föraren ska bara behöva ställa bilen på p-platsen och gå varvid bilen låses av sig själv liksom kopplar upp sig mot elnätet.

Tollin berättar vidare att enbart effektivare motorer och förnybara flytande motorbränslen inte är tillräckligt för att transportsektorn ska klara den svåra utmaning den står inför framöver. Att trådlöst kunna ladda en elbil har flera stora fördelar förutom den teknikutveckling som en efterfrågan kan bidra till. Vattenfall deltar i projektet främst med anledning av att de vill vara med och utveckla liksom sprida fördelarna med elbilar.

– Så här långt har intresset varit stort och reaktionerna positiva på vår demonstration. Det blir om något eller några år möjligt att se hur väl denna möjlighet uppskattas av bilägare och laddinfrastrukturhållare, då vi bedömer att ett antal olika bilmodeller kommer att erbjuda denna möjlighet som option när bilarna köps, säger Tollin.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.