“Uniform BIM-användning: Ett steg närmare verkligheten”

“Uniform BIM-användning: Ett steg närmare verkligheten”

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ökad användning av BIM (Building Information Modeling) inom bygg- och anläggningssektorn erbjuder stora möjligheter. Till exempel kan det hjälpa till att planera, bygga och underhålla byggnader och infrastruktur på ett mer effektivt sätt.

​​Nyligen fick Boverket i uppdrag av regeringen att fortsätta verka för digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Detta genom att ta fram ett stöd för offentliga aktörer avseende användningen av byggnadsinformationsmodellering, BIM, för byggnader.

Inom samhällsbyggnadssektorn har man sedan tidigare jobbat med att skapa regler och standarder för BIM, som IFC och CoClass. Men även om dessa standarder finns, så behöver det bli tydligare hur man faktiskt använder dem i praktiken för att utbyta information mellan olika aktörer inom branschen.

Riktlinjer behöver förtydligas

– Problemet är inte att det saknas standarder, utan att vi inte vet hur vi ska använda dem. Boverket nya uppdrag är därför jätteviktigt. Om de offentliga aktörerna visar vägen kommer det privata att följa efter tror jag, förklarade Anna Martin Bell när hon nyligen talade på Autodesks evenemang Converge Nordics 2023 i Göteborg.

Till vardags arbetar Anna Martin Bell med det statligt finansierade strategiska projektet Tillämpningsanvisningar BIM, som tittar närmare på en branschövergripande tillämpning av ISO 19650, CoClass och IFC.

– Bra standarder kan förenkla övergången till ett mer klimatsmart byggande. Om digital transformation är möjliggöraren, då är standarderna bakom den nödvändiga faktorn för att vi ska förbli konkurrenskraftiga och kunna möta den ökande efterfrågan på hållbara lösningar, säger Anna Martin Bell.

Samlas på digital plattform

I det strategiska projektet Tillämpningsanvisningar BIM försöker man bland annat att ge praktiska råd till branschen. Tanken är att slutsatserna ska publiceras på “Nationella Riktlinjer för livscykelinformation för byggd miljö”, en digital plattform som ger vägledning och stöd vid kravställning av digital information.

– Tillämpningsanvisningarna ska granskas av branschen i olika omgångar det kommande året innan de tillgängliggörs. Därefter kan bygg- och fastighetsbranschen ta del av dem.

För att standarderna ska gå att använda måste man även som systemleverantör likt Autodesk anpassa sig. Detta för att det ska gå att följa standarderna i de digitala verktygen som finns på marknaden, menar Anna Martin Bell.

– Äntligen är en enhetlig tillämpning av BIM på gång i Sverige. Inte minst med Boverkets nya uppdrag är det uppenbart att implementering av digitala arbetssätt och standarder kommer nu, avslutar hon.

 

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.