ANNONS
Umeå antar träbyggnadsstrategi

Umeå antar träbyggnadsstrategi

annons
ANNONS

Umeå kommun ökar användningen av trä vid byggnationer. Kommunfullmäktige har beslutat anta en strategi för ökad användning av trä i byggnationer.

– Det här är ett bra beslut av flera skäl. Framför allt är ökad användning av trä vid byggnationer en miljöfråga, eftersom trä binder koldioxid. Ökad användning av trä är därför en viktig del i bygget av en hållbar stad. Trä är dessutom tack vare sina egenskaper ett konkurrenskraftigt byggmaterial och en ökad användning kan ge det lokala näringslivet ökade möjligheter att utveckla tekniker och konstruktioner, med mera, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

LÄS MER: Regeringen beslutar om strategi för träbyggande

I en motion från 2018 föreslogs att anta en träbyggnadsstrategi med motiveringen att sätta fokus på en miljömässig och ekonomiskt hållbar samhällsbyggnad i Umeå. Byggnadsnämnden föreslår i sitt yttrande att kommunfullmäktige ska bifalla motionen. AB Bostaden är positiv till motionen men skriver att även om en trästomme oftast ger mindre koldioxidutsläpp än en betongstomme så finns det många parametrar som påverkar om en byggnad är bra för miljön eller inte.

LÄS MER: Materialneutralitet och byggmaterialens roller i fokus under panelsamtal

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.