Tidstunnel och japanskt bad tävlar om Svenska Ljuspriset

Tidstunnel och japanskt bad tävlar om Svenska Ljuspriset

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En ljuskonsttunnel i Göteborg, St Petri kyrka i Malmö och Yasuragi i Nacka är tre av tio projekt som är nominerade till Svenska Ljuspriset.

Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur. Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. Juryn tittar på visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter och vill lyfta fram projekt som har intressanta kvaliteter vad gäller tekniska lösningar, gestaltning, brukaraspekter eller driftsekonomi.

Tävlingen arrangeras nu för 27:e året i rad och i årets tävlingsomgång tävlar tio olika projekt färdigställda under 2018. Ett av dem är ”Tidstunneln” – Ljuskonst för Trygg, vacker stad, Göteborg och utgörs av en 75 meter lång ljuskonsttunnel nära Frölunda torg. Utsmyckningen består av sju teckningar av Patrik Bengtsson, som förstorats och laserskurits. En detalj i varje bild är upplyst av en ljuslåda, och tillsammans skapar bilderna en berättelse. Marcus Anderson och Mikaela Åström Forsgren på White har tagit fram gestaltningen av ljuskonceptet.

De andra finalisterna är Brunkebergs torg, etapp 1 och 2, Stockholm; Ekonomikum läsesal, Uppsala universitet; Japanska badet Yasuragi, Nacka; Kvarteret Svea, Helsingborg; Lynx Asset Management’s huvudkontor, Stockholm; Pumpstation P42 ”Havsstrand”, Luleå; Rådhusetorget, Umeå; SPR Athlete Factory – boutiquegym, Stockholm och St Petri kyrka, Malmö. Vinnaren koras den 5 september.

 

Tidstunneln – Ljuskonst för Trygg vacker stad, Göteborg. Foto: White arkitekter

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.