Pumpstation och Yasuragi tävlar om Svenska Ljuspriset

Pumpstation och Yasuragi tävlar om Svenska Ljuspriset

Årets finalister till Svenska Ljuspriset har presenterats. Det är tre skilda typer av projekt, geografiskt spridda i Nacka, Uppsala och Luleå.

Svenska Ljuspriset delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Syftet är att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och för att lyfta fram den höga nivån av ljusplanering i Sverige. Svenska Ljuspriset har en lång tradition och delas ut för 27:e året i rad. Arrangörer är de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Pumpstation P42 ”Havsstrand”

Av de tio tävlande som juryn valt att vara med i tävlingen i år har man nu utsett tre till finalister; Ekonomikum läsesal, Uppsala universitet. Ljusplanering har genomförts av Jonas Kjellander, Sweco Architects, Örebro; Japanska badet, Yasuragi, Saltsjö-boo, Nacka. Tatiana Bibikova, ECO Lightlink, Stockholm, har stått för ljusplaneringen i detta projekt medan Jan Forsmark och Robert Taavo, Designat Ljus Europa, Luleå, ligger bakom Pumpstation P42 ”Havsstrand”, Luleå.

Ekonomikum – Uppsala universitet. Foto: Mikael Silkeberg

Förra året gick vinsten till den trestjärniga Guide Michelin-krogen Restaurant Frantzén i Stockholm. Årets vinnare koras den 5 september på Berns Salonger i Stockholm.

Japanska badet, Yasuragi. Foto: Åke E:son Lindman

Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment