ANNONS
Pumpstation och Yasuragi tävlar om Svenska Ljuspriset

Pumpstation och Yasuragi tävlar om Svenska Ljuspriset

annons
ANNONS

Årets finalister till Svenska Ljuspriset har presenterats. Det är tre skilda typer av projekt, geografiskt spridda i Nacka, Uppsala och Luleå.

Svenska Ljuspriset delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Syftet är att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och för att lyfta fram den höga nivån av ljusplanering i Sverige. Svenska Ljuspriset har en lång tradition och delas ut för 27:e året i rad. Arrangörer är de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Pumpstation P42 ”Havsstrand”

Av de tio tävlande som juryn valt att vara med i tävlingen i år har man nu utsett tre till finalister; Ekonomikum läsesal, Uppsala universitet. Ljusplanering har genomförts av Jonas Kjellander, Sweco Architects, Örebro; Japanska badet, Yasuragi, Saltsjö-boo, Nacka. Tatiana Bibikova, ECO Lightlink, Stockholm, har stått för ljusplaneringen i detta projekt medan Jan Forsmark och Robert Taavo, Designat Ljus Europa, Luleå, ligger bakom Pumpstation P42 ”Havsstrand”, Luleå.

Ekonomikum – Uppsala universitet. Foto: Mikael Silkeberg

Förra året gick vinsten till den trestjärniga Guide Michelin-krogen Restaurant Frantzén i Stockholm. Årets vinnare koras den 5 september på Berns Salonger i Stockholm.

Japanska badet, Yasuragi. Foto: Åke E:son Lindman

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.