Sverige bygger för många dyra bostäder enligt ny rapport

Sverige bygger för många dyra bostäder enligt ny rapport

Annons

Anders Olshov, ekonom vid tankesmedjan Intelligence Watch, varnar för att det byggs fel sorts bostäder i Sverige. Enligt hans slutsatser finns det ett behov av nya bostäder men gruppen som bäst behöver dem har inte råd med det som byggs idag.

I rapporten ”Bostadsmarknaden: Stort behov, lägre efterfrågan” varnar Anders Olshov för att den grupp nyanlända människor som bäst behöver bostäder inte kommer ha råd att efterfråga det som byggs idag. De kommer även att bo mer trångbott än vad Boverket antar i sina analyser, enligt tankesmedjan som spår att efterfrågan på nya bostäder fram till 2025 kommer att hamna på 270 000 – 480 000 snarare än 600 000.

– I stort sett hela folkökningen fram till 2025 består av flyktingar och anhöriga från utomeuropeiska länder och de barn de föder. De står generellt långt från arbetsmarknaden och har svag ekonomisk ställning, skriver Anders Olshov på DN Debatt.

Situationen underlättas enligt honom inte av att de låga räntorna, borttagandet av fastighetsskatten och ränteavdraget har fått bostadspriserna att stiga och omfördelat förmögenheterna till fastighets- och bostadsägare, som på grund av flyttskatten gärna bor kvar i sina befintliga bostäder. Det gör det svårare för den stora del av befolkningen som bor i hyresrätt att köpa en bostad och därigenom få igång flyttkedjor som skulle öppna möjligheter för nyanlända och unga.

– Det behövs fler billiga bostäder som nyanlända och unga har råd med, skriver Anders Olshov.

Relaterade artiklar

Leave A Comment