Stockholms stad häver avtalet om Gasklockan

Stockholms stad häver avtalet om Gasklockan

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Stockholms stad har meddelat att de häver avtalet avseende projektet Gasklockan med Oscar Properties.

Norra Djurgårdsstadens planerade landmärke har varit omskrivet de senaste dagarna. Enligt detaljplanen ska ett ca 90 meter högt hus med ca 300 bostäder byggas där den rivna Gasklocka 4 tidigare stod. Oscar Properties skulle i förra veckan ha betalat 592 miljoner kronor till Stockholms stad för att få påbörja projektet. Oscar Properties hade dessförinnan gått ut med att de inte skulle tillträda marken på utsatt datum den 31 oktober 2019 med anledning av kvarlämnade föroreningar på och omkring fastigheterna efter Stockholms stads saneringsarbete.

– Avsikten har aldrig varit att Oscar Properties ska ansvara för föroreningar och den miljöskada som kvarvarande föroreningar skulle kunna förorsaka. Vårt mål är att tillträda marken och starta byggnationen så snart miljöansvarsfrågan är utredd. Gasklockan kommer att bli ett nytt landmärke, inte bara för Norra Djurgårdsstaden utan för hela Stockholm, sade Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

LÄS MER: Upp till bevis för Norra Djurgårdsstaden

Annons

Men Stockholms stad delade inte företagets syn kring föroreningar av marken för projekt Gasklockan. Det uppgav Staffan Lorentz, projektchef vid Stockholms stad, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. Kommunen menade att avtalet med Oscar Properties var tydligt. De har vid flera tillfällen uppmanat bolaget att fullgöra sina förpliktelser, skriver Stockholms stad i ett nytt pressmeddelande där de aviserar att avtalet nu hävs.

Oscar Properties och Herzog & de Meuron har arbetat med planerna och utformningen av Gasklockan sedan 2009. Foto: Herzog & de Meuron

Utser annan byggaktör

Enligt Oscar Properties ska Stockholms stad vara införstådd med att det återstår miljöåtgärder på fastigheten som medför att affären inte kan slutföras. “Bolaget har med alla medel försökt komma till en konstruktiv dialog med staden men konstaterar att bolaget nu istället får ägna tid åt de rättsliga åtgärder som behöver vidtas gentemot staden på grund av den skada som Oscar Properties drabbas av i och med detta,” skriver företaget i ett uttalande.

Stockholms stad avser att genomföra exploateringen i samverkan med annan byggaktör som senare kommer att utses. Staden kommer att hålla området avspärrat som arbetsområde och hantera dagvatten och annat under tiden.

Foto: Stockholm Stad

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.