Stockholmare positiva till kooperativa hyresrätter

Stockholmare positiva till kooperativa hyresrätter

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En undersökning som SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, låtit genomföra i Stockholms län visar att många är positiva till den kooperativa hyresrätten som upplåtelseform.

Undersökningen genomfördes av Origo Group under hösten i form av en webbpanel med drygt 1000 respondenter i Stockholms län. Av de som svarade uppgav 57 procent att de ställer sig positiva till kooperativa hyresrätter.

– Det är ett mycket bra resultat och ett bevis på att den kooperativa hyresrätten ligger i tiden och har en viktig roll på Stockholms bostadsmarknad, säger Eva Nordström, vd på SKB. Med tanke på den positiva inställning stockholmarna har till upplåtelseformen hoppas jag att kommunerna i regionen tänker bortom bostadsrätter och hyresrätter i sina markanvisningsprocesser. Min övertygelse är att blandade upplåtelseformer är den enda långsiktigt, socialt hållbara lösningen.

Annons

Satsning i Uppsala

I somras gick SKB ut med nyheten att föreningen och Uppsala kommun går samman i en satsning på kooperativa hyresrätter i Uppsala. SKB kommer att bygga 500–600 kooperativa hyresrätter i kommunen under en 10 års-period.

– Vi har arbetat hårt för att få fler aktörer att bygga bostäder i Uppsala och de senaste åren har vi ökat från 7 till att nu närma oss 100 stycken. Det bidrar både till fler bostäder, nödvändig konkurrens och större variation. Med SKB får vi inte bara ytterligare en aktör och fler nödvändiga bostäder utan också en ny upplåtelseform till Uppsala. Jag är väldigt glad att den kooperativa hyresrätten, som är ett mellanting mellan traditionell hyresrätt och bostadsrätt, nu kan komma Uppsalabor till del, sade Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala kommun.

Foto: SKB

[FSM_featured_image]
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.