Stenpriset till restaureringen av Linköpings domkyrka

Stenpriset till restaureringen av Linköpings domkyrka

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Stenpriset 2021 går till Linköpings stift för arbetet med att restaurera fasader, pelare och fönster på Linköpings domkyrka, Sveriges största stenkyrka.

Stenpriset delas ut av Sveriges Stenindustriförbund till ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt.

– Det är en fantastisk kulturhistorisk gärning som Linköpings stift bedriver. Arbetet har blivit en viktig kunskapsbank för framtida generationer som ska arbeta med och restaurera gamla stenbyggnader, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund och jurymedlem.

Själva symbolen för Stenpriset år 2021 är ett gammalt söndervittrat rosettfönster från 1200-talet som nu fått en ny funktion som altartavla. Det har ersatts med ett nytillverkat fönster där den senaste digitala tekniken och stenhuggarens klassiska hantverk kombinerats för att återskapa originalet.

Annons

– Det är en fascinerade tidsresa. Fönstret knyter samman modern teknik med ett hantverk som går tillbaka till 1200-talet, säger Kai Marklin.

Rosettfönstret är tillverkat i en lokal kalksten från Borghamns stenförädling, som har levererat sten till domkyrkan i flera decennier. Det ursprungliga stenbrottet finns i samma trakt och har anor tillbaka till 1100-talet. Det gav sten till Alvastra kloster, Göta kanal och Karlsborgs fästning.

Att tillverka ett fönster från block till färdig produkt tar cirka 300 timmar. Det färdiga fönstret har monterats av Gullbergs sten och fasadvård som i drygt 20 år arbetat med stenarbeten i kyrkan.

– Med rosettfönstret på plats blinkar dagens stenmästare till sina yrkesbröder som en gång byggde Linköpings domkyrka. Cirkeln är sluten, säger Kai Marklin.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.