Nordskiffer testar motståndskraft mot extremväder

Foto Nordskiffer AB

Nordskiffer testar motståndskraft mot extremväder

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I takt med att väderförhållandena blir mer extrema efterfrågar fastighetsägare och byggare allt oftare bevis på materialens hållfasthet. Nordskiffer har genomfört ett prov för vindlaster på bolagets fasadsystem för takskifferplattor.

I rapporten Byggnader i förändrat klimat. Bebyggelsens sårbarhet för klimatförändringars och extrema väders påverkan som Boverket publicerade 2007, med grund i SMHI:s beräkningar, konstaterade myndigheten att vindarna förväntades öka med 5-10 % de närmaste åren efter 2005.

– Extremt väder påverkar hela samhället och när det kommer till fasader och vind ställer det krav på oss som är leverantörer, säger Mats Komét, sakkunnnig inom fasadsystem med takskifferplattor på Nordskiffer.

En ökning av vindstyrkan med 10 procent ger en lastökning på hela 20 procent, då vindlasten på en yta är proportionell mot vindhastigheten i kvadrat. Nordskiffer har utfört ett prov för vindlaster genom att en vanlig takskifferfasad byggdes upp. Den ventilerade hattprofilen NVFL för skiffer fästes in i ett ramverk av träläkt. I hattprofilen monterades sedan takskifferplattor med stålkrok. Provningarna utfördes med simulerade vindlaster på 200 kg/m2 samt 400 kg/m2, i syfte att säkerställa att skifferplattorna inte skulle falla ut från sin fastsättning eller skadas. Takskifferfasaden klarade provningen utan att påverkas, uppger Nordskiffer.

– Vi gjorde ett test i våra egna lokaler för några år sedan, så egentligen visste vi att vårt fasadsystem och våra skiffersorter står pall, men att kunna visa det med Rise i ryggen ger trygghet både för oss och de som köper våra material, säger Mats Komét.

Unikt brandtest

Testet genomfördes genom forskningsinstitutet RISE som nyligen också utfört brandtester på bolagets skifferfasad. Företagets fasadsystem med takskiffer har tidigare genomgått ett brandtest i mindre skala. När JM projekterade Fyrtornet på Lidingö genomfördes ett första brandtest på takskifferfasad. Denna gången gällde det SPFire105 på en 4×6 meter stor vägg vilken utgjordes av takskifferplattor monterade med krok i NVFL som är en ventilerad fasadläkt av stålplåt. Sammanfattningsvis blev fasadsystemet med takskifferplattor godkänt. De uppmätta temperaturerna och värmeflödena låg med god marginal under de uppställda kravnivåerna.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.