Stenpriset till moderniseringen av Nationalmuseum

Stenpriset till moderniseringen av Nationalmuseum

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Upprustningen av Nationalmuseum har blivit vida uppmärksammad och har även blivit nominerad till ett antal priser. Nu har projektet utsetts till vinnare i årets upplaga av Stenpriset.

Stenpriset delas ut av Sveriges Stenindustriförbund till ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt. Denna gång går utmärkelsen till Nationalmuseum.

“Den ambitiösa moderniseringen av Nationalmuseum är ett paradexempel på stenens förmåga att lösa upp gränser mellan epoker och foga samman visioner för varje tid. Det är förnyelse med förankring i historien och ett samtida kliv in i framtiden där dörren alltid står öppen och varmt välkomnade,” lyder juryns motivering.

Visar stenens betydelse för kulturmiljö

Nyrenoverade Nationalmuseum är ett exempel på ett projekt som med råge uppfyller samtliga tävlingskriterier för Stenpriset fullt ut, menar juryn för utmärkelsen, där bland annat Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund, ingår.

– Nationalmuseum är ett paradexempel på en modernisering som understryker stenens betydelse för våra kulturmiljöer och klassiska institutioner. Här hittar du allt från storslagenhet till hantverk i minsta detalj – oavsett tidsepok, säger Kai Marklin.

– Ett mästerverk där stenen är både en bärare av historien och visar museets väg in i framtiden.

Annons

 1 200 kalkstensblock utbytta

I samband med renoveringen av museet har bland annat 1 200 kalkstensblock bytts ut i fasaden och 3 000 kvadratmeter ny ljusgrå och gråbrun kalksten från Borghamn blivit golv och väggar i nya ljushallar och kapprum. Inför restaureringen återvände man till stenbrotten i Borghamn för att hitta motsvarande nyanser i den kalksten som fanns på plats när museet invigdes 1866.  Stenen markerar därmed en historisk tillhörighet. Det noggranna arbetet gör att det ser ut som om ljusgårdarna och den nya stenen alltid har varit en del av museet samtidigt som det blir en stor skillnad för den vane besökaren.

– Det visar också vilken hög ambitionsnivå som präglat projektet från start till mål. När beställaren, leverantören och utföraren kan sin historia och har ett stort kunnande blir resultatet också så här lyckat, säger Kai Marklin.

Statens Fastighetsverk, som är beställaren i detta massiva projekt, förvaltar många kulturhistoriskt värdefulla byggnader där sten är en viktig del av
både funktion och gestaltning, allt från Stockholms slott till Karlsborgs fästning. Därför är det värdefullt att kvaliteten i arbetet med sten i Nationalmuseum lyfts fram, menar Torun Hammar, projektansvarig på Statens Fastighetsverk.

–  Stenen har en betydelsefull roll i upplevelsen av byggnaden, både exteriört och interiört.

Ansvarig arkitekt i projektet har varit Wingårdh arkitektkontor och Wikerstål arkitekter. Stenentreprenör är Närkesten Entreprenad och stenleverantörer Borghamns Stenförädling, Borghamnsten och Hallindens Granit.

Foto: Sveriges Stenindustriförbund

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.