Återvunnen gatsten ger Järnvägshyllan ett lyft

Foto Anna Rut Fridholm

Återvunnen gatsten ger Järnvägshyllan ett lyft

ANNONS

Annons

Återvunnen sten pryder numera Järnvägshyllan på Riddarholmen där Statens fastighetsverk har rustat upp platsen som en del av upprustningen av Getingmidjan.

Efter Trafikverkets upprustning av Getingmidjan på östra Riddarholmen har Statens fastighetsverk tagit vid för att återställa och förbättra utomhusmiljön. Nyligen avslutades ett stort stenarbete på Järnvägshyllan. Asfalt har ersatts av gatsten för ett mer genuint uttryck.

Även belysning och tillgänglighet har setts över och förbättrats för att ge utomhusmiljön ett lyft.

– I våra entreprenader har vi haft glädjen att arbeta med mycket erfarna stenläggare. Resultatet har blivit väldigt bra. Allt görs dessutom med fokus på hållbarhet. Exempel på det är att vi har återanvänt mycket av den sten som använts och att belysningen har bytts ut till LED. Vi har också kompletterat med mer ljus för att öka tryggheten efter mörkrets inbrott, säger Ulrika Nylander, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

På Järnvägshyllan och hela Riddarholmen har även ledningar i mark ersatts eller relinats. Därtill har tillgängligheten förbättrats med tillgängliga stråk och parkbänkar i svenska träslag. Nästa steg i renoveringsprojektet är att ta itu med Hebbes trappa i söder och Arkivgatan i norr så att stråket längs med järnvägen kan öppna.

Mikael Karlsson, en av stenläggarna som har arbetat med projektet på Järnvägshyllan. Foto Anna Rut Fridholm

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.