Sjövikstorget i Årstadal belönas med Stenpriset

ANNONS

Annons

Sweco Arkitekter har tilldelats arkitekturpriset Stenpriset 2015 för deras arbete med Sjövikstorget i stadsdelen Årstadal i södra Stockholm.

Stenpriset är ett arkitekturpris som varje år delas ut av Sveriges Stenindustriförbund till ett projekt i Sverige där man har använt sig av natursten på ett såväl estetiskt som hållbart och nyskapande sätt. Vinnarna av priset får bland annat ta emot en prisstatyett formgiven av konstnären Bertil Vallien och i år går alltså priset till Sweco Arkitekter för deras arbete med Sjövikstorget, en plats som enligt motiveringen präglas av lekfullhet, kreativitet och omsorg och som utgör en inbjudande helhet där dess stenarbeten präglas av idérikedom, omsorgsfullhet och hantverksskicklighet.

– Sweco Arkitekter är värdiga vinnare av Stenpriset 2015. De har skapat en levande och modern mötesplats av yppersta klass där naturstenen spelar en central roll och harmoniskt samspelar med övriga material, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund i ett pressmeddelande.

En plats för möten

Sjövikstorget är beläget i Årstadal strax söder om centrala Stockholm och hör till en av stadens nyaste stadsdelar. Omvandlingen från
industrimark har lett till ett nytt vattennära bostadsområde. Torget omges av en stenlagd mur och har även försetts med trädäck som sträcker sig ut i Årstaviken.

– Vi är jätteglada över att få Stenpriset. Ett torg är en offentlig plats som vi alla äger och brukar tillsammans, en viktig plats där stadskulturen utvecklas. Förr 20 år sedan var de flesta torg parkeringsplatser. I dag är de platser för möten mellan människor och inte bilar,
säger Thorbjörn Andersson vid Sweco Arkitekter. Han mottar priset på plats tillsammans med kollegan PeGe Hillinge under en prisceremoni i Stockholm den 25 november.

Foto: Åke E:son Lindman

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.