ANNONS
Sex finalprojekt gör upp om Plåtpriset
Trikåfabriken av Tengbom

Sex finalprojekt gör upp om Plåtpriset

annons
ANNONS

Studentboende, vårdbyggnad, bostäder, förskola, restaurang och kontor är de slutgiltiga finalister som har chans att vinna årets upplaga av Plåtpriset.

PLÅTPRISET 2020 delas ut av PLÅT20 och Svensk Byggplåt i syfte att uppmuntra och hylla innovation och hållbart byggande. Priset tilldelas en svensk arkitektbyrå som under 2019 färdigställt en byggnad på svensk mark, där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

White Arkitekter är arkitektbyrån bakom nya akutvårdsbyggnaden på Danderyds sjukhus, ett av bidragen. Byggnaden, som är certifierad enligt Miljöbyggnad Guld, har en fasad av aluminium. White representeras även med bidraget Studenthuset i Linköping som också det har en aluminiumfasad, liksom Skogslindens och vargbergets förskola i Västerhaninge, ritad av Norconsult.

FOJAB, som blev förra årets vinnare av utmärkelsen, tävlar i år med studentboendet Proto i Lund. Fasaden består av varmgalvaniserad stålplåt. Tengbom har gett den ursprungliga tegelbyggnaden från 1929 på Trikåfabriken i Hammarby Sjöstad en påbyggnation med trästomme i fem våningar och en fasad i rosttrögt stål. Det sjätte bidraget är Restaurang Magnolia i Sköndal där Kjellander Sjöberg har använt sig av koppar.

Vinnaren presenteras i samband med arkitekturevenemanget PLÅT20, på Posthuset i Stockholm, den 13 februari 2020.

 

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.