Semrén & Månsson ritar första huset i Göteborgs nya hälsokluster

Semrén & Månsson ritar första huset i Göteborgs nya hälsokluster

Annons

Arkitektbyrån Semrén & Månssons WELL-certifierade trähus blir den första byggnaden i Gothenburg Covalley och sätter därmed tonen för det som ska bli Göteborgs nya hälso- och innovationsområde.

GoCo är ett joint venture mellan Next Step och Vectura Fastigheter, i nära samarbete med Astra Zeneca, med målet att locka till sig forskare, entreprenörer och talanger från hela världen. Fokus ligger på hälsa, medicinsk utveckling och digitalt entreprenörskap. Med ett tillskott på omkring 300 bolag, bostäder, hotell och levande bottenvåningar ska det redan befintliga hälsoklustret i Mölndal förvandlas till ett innovationscentrum. Gothenburg CoValley ska bli en ny stadsdel med co-workingmöjligheter för upp till 7 000 människor.

Modulbyggnad i trä

Först ut i den nya stadsbilden är en byggnad ritad av Semrén & Månsson.

– Utmaningen har varit att skapa både ett flexibelt hus för växlande behov och en symbolisk byggnad som fångar själva andan i området. Som utgångspunkt i gestaltningen har vi tagit människan i all sin vardagliga karaktär, och det är ju också vad life science handlar om, säger Magnus Månsson, arkitekt och koncernchef på Semrén & Månsson.

Bidraget utgörs av en modulbyggnad som enkelt ska kunna ställas om efter ändrade behov och förhållanden. Med en struktur bestående av boxar i olika storlek som staplas på varandra ska byggnaden få en mänsklig och dynamisk skala. Det mänskliga temat fortsätter genom att skulpturer i form av mänskliga gestalter placeras på tak och andra ytor utanpå byggnaden, en påminnelse som anknyter till vårt ansvar för framtiden såväl till vad människorna i området jobbar med. Hela huset byggs i trä och planeras för miljöcertifiering enligt WELL. Danska Gehl Arkitekter har gjort konceptet för området medan Semrén & Månsson har byggt vidare på detta för att skapa miljöer som inspirerar och stimulerar kreativitet och svarar på både kroppens och hjärnans behov.

Präglas av öppenhet

Eftersom det är den första byggnaden i området kommer den att utgöra ett fondmotiv för den nya stadsdelen. Mycket handlar därför om att forma platser som möter framtida expansioner i anslutning till byggnaden såsom torget som breder ut sig framför huset. Med gröna utemiljöer, tak och terrasser för hyresgästerna samt restaurang och ytor för coworking är tanken att hela området ska uppmuntra till mänskliga möten, öppenhet och en vilja att dela för att bryta den traditionella ”top secret”-kultur som präglat life science-forskningen.

Illustration: Semrén & Månsson

Annons

Relaterade artiklar