Sämre löner för kvinnliga ingenjörer i byggbranschen

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande. Foto: Sveriges Ingenjörer

Sämre löner för kvinnliga ingenjörer i byggbranschen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Byggbranschen har de största löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga ingenjörer. En ny rapport från Sveriges Ingenjörer visar att de genomsnittliga lönerna för kvinnliga civilingenjörer i branschen ligger knappt 20 procent under männens.

Rapporten Rön om lön och kön bygger på lönestatistik från civilingenjörer och högskoleingenjörer som är medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

– Det är både beklämmande och förvånade att en bransch som verkligen behöver attrahera ingenjörer med olika kompetenser betalar sina kvinnliga medarbetare så pass mycket lägre löner. Det är något som borde ligga i arbetsgivarnas intressen att styra upp, säger Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand.

Högre positioner

I rapporten Rön för lön och kön har Sveriges Ingenjörer sammanställt och analyserat löneskillnaderna mellan kvinnor och män i ingenjörskåren. För ingenjörer verksamma i byggbranschen är skillnaderna särskilt stora. En förklaring är att män oftare har högre positioner som därmed ger en högre lön. Men även när befattning och ansvar är mer lika återfinns kvinnor i den lägre delen lönespannet. Samtidigt som branschen har stora rekryteringsbehov av teknisk spetskompetens för att klara klimatomställning och fortsatt digitalisering.

– Varför ska man som kvinnlig ingenjör välja att söka sig till ett företag där ens kompetens inte värderas, när det finns andra som betalar bättre? Konkurrensen om attraktiva medarbetare kommer att hårdna när fler arbetsgivare erbjuder möjligheten att arbeta på distans. Det är upp till bevis om inte byggbranschen ska gå miste om duktig arbetskraft, säger Ulrika Lindstrand.

Sveriges Ingenjörers rapport visar även att skillnaderna mellan män och kvinnors ingångslöner befäst, från att några år tillbaka ha visat på en minskande trend. Skillnaden, som gäller alla ingenjörsgrupper, uppgår nu till drygt 1100 kronor. Liknande lönedifferens ligger kvar bland som befinner sig ytterligare fem år in i karriären.

– Många ingenjörsarbetsgivare pratar om att de gärna vill se fler kvinnor söker sig till dem. Då kan de inte samtidigt skicka signalen att kvinnors kompetens värderas lägre säger Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand.

 

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.