Roslags-Näsby får nya vårdbostäder och förskola

Roslags-Näsby får nya vårdbostäder och förskola

ANNONS

Annons

Roslags-Näsby i Täby kommun utökas med ett nytt trygghetsboende, nya vårdbostäder och en ny förskola.

Täby växer och i Roslags-Näsby kommer minst 1400 nya bostäder byggas. Nu står det klart vilka som har vunnit Täby kommuns markanvisningstävling i Roslags-Näsbys södra del för bygget av förskola för 120 barn, 64 trygghetsbostäder och ett vårdboende med 95 platser. Villa Nest/Botrygg bygger trygghetsbostäderna och Svenska stadsbyggen i samarbete med Attendo bygger förskola och vårdbostäder i södra delen av Roslags-Näsby längs gamla Norrtäljevägen.

Hållbarhet och varierad arkitektur har varit viktigt ända från planeringsskedet av Roslags-Näsbys utveckling. För att arkitekturen ska bli omväxlande har området nitton olika exploatörer med arton olika arkitekter. Vissa av husen i området får fasader huvudsakligen av trä, takterrasser, gröna tak och solceller.

-Vinnarna har presenterat förslag som utgår från hur vi tänkt från projektets start. Vi vill arbeta med miljövänliga material och fokusera på hållbarhet. Både Svenska stadsbyggen och Villa Nest kommer använda solceller och göra stora terrasser på taken och använda träfasader som många byggnader får i Roslags-Näsby. Det tycker vi är mycket positivt säger Elisabet Lundgren, projektledare Roslags-Näsby.

Exploatörerna börjar bygga i slutet av 2020 och är klara senast 2023. Hela Roslags-Näsby beräknas bli färdigbyggt runt år 2025.

Illustration: Kod Arkitekter

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.