Skogskvarteren i Täby vinner estländskt trähuspris

Skogskvarteren i Täby vinner estländskt trähuspris

ANNONS

Annons

I konkurrens med 30 andra tävlingsbidrag från Estland, Norge, Sverige, Finland och Österrike har Titanias Skogskvarteren i Täby utsetts till vinnare av det estländska priset Factory House of 2017.

Tävlingen Factory House genomförs av Estonian Woodhouse Association som varje år utser vinnare i olika kategorier av hus som fabrikproducerats i Estland. Titania färdigställde Skogskvarteren i Täby kommun 2016. Bostadsområdet i Arninge-Ullna, bredvid Arninge Handelsplats, ritades av Sandell Sandberg och tillverkades av Titanias leverantör Puitpaneel. Det är Puitpaneel som blir mottagare av det stora priset för bästa trähus alla kategorier. I motiveringen till utnämningen hänvisar juryn till bland annat avancerade tekniska lösningar. Växthusen på takens integrering med husens luftfiltreringssystem nämns som ett exempel. Växthusen är integrerade med de underliggande bostäderna och det bildas på så sätt ett gemensamt ekosystem. Växterna fungerar som husets gröna lunga genom att rensa luften från koldioxid och skadliga partiklar, samtidigt som de alstrar syre. Dessutom gör växthusen det möjligt för de boende att vara bitvis självförsörjande.

– För Titania är hållbarhetsfrågor väldigt viktiga. Det här priset blir en bekräftelse för oss att vi ligger långt fram i det arbetet. Innovation är nyckeln för att kunna sänka produktionskostnader och samtidigt bygga mer klimatsmart, säger Wojciech Wondell, projektchef för Skogskvarteren.

Foto: Titania

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.