Rinkebys innergårdar ska bli grönare och tryggare

Foto: Jens Dahlborg

Rinkebys innergårdar ska bli grönare och tryggare

ANNONS

Annons

HSB Stockholm har beviljats statligt stöd för att utveckla hälsofrämjande innergårdar i Rinkeby.

Tidigare i år utlyste Boverket möjligheten för fastighetsägare att söka statligt stöd för gröna och trygga samhällen i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar. HSB Stockholm har beviljats stöd och inleder nu arbetet. Med drygt 600 hyresrätter är HSB Stockholm en stor hyresvärd i Rinkeby. Fastigheterna omfattas av totalt fyra innergårdar, varav en sedan tidigare har färdigställts.

– Att beviljas stöd känns väldigt inspirerande. Utemiljön gör stor skillnad i människors vardag, och inom kort inleder vi en boendedialog. Att få vara med och påverka utformningen av gårdarna skapar engagemang och delaktighet bland hyresgästerna, säger Anders Joachimsson, affärsområdeschef Fastigheter på HSB Stockholm.

Det beviljade stödet för de tre kvarvarande gårdarna omfattar 50 procent av den totala projektkostnaden. Nu ska innergårdar som idag utgörs av gräsmattor och enskilda växtpartier utvecklas.

– Vi har en tydlig ambition, och det är att utemiljön ska bjuda in alla i Rinkeby, inte bara våra hyresgäster. Ökad trygghet och grönska, ekosystemtjänster och biologisk mångfald är centrala aspekter, och vi kommer att tillföra ytor för såväl samvaro som odling. Och istället för traditionella lekplatser arbetar vi med lekotoper, naturbaserade lekytor i form av broar, stockar och stenar, säger Kristin Englund, utemiljökonsult på HSB Stockholm.

De nya utemiljöerna ska vara färdigställda till augusti 2023.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.