Regionens hus i Göteborg vinner Glaspriset

Regionens hus i Göteborg vinner Glaspriset

ANNONS

Annons

Glaspriset 2020 går till Regionens hus i centrala Göteborg. Bergslagbanans gamla stationshus strax norr om Göteborgs centralstation har renoverats och nybyggnaden består av tre huskroppar helt i glas varav ett sträcker sig 16 våningar upp i luften.

Projektet började 2012 med det gamla stationshuset som tidigare låg som en solitär på tomten och har anor från 1800-talet då Bergslagsbanans godstrafik gick här. Det var viktigt att knyta an till platsen och stationshuset som i folkmun kallades för ”vita huset”. När Västra Götalandsregionen och dess fastighetsförvaltare Västfastigheter utvecklade området behölls det gamla stationshuset som idag utgör porten in i nybyggnaden.

Screentryckt glasfasad med runda hörn. Foto Magnus Östh

Byggd enligt Miljöbyggnad Guld

De helglasade fasaderna har täta horisontella fönsterband med solskyddsglas. Mellan de horisontella fönsterbanden löper täta glasband med screentryck i ett pixelmönster i tre lager; pärlemor för skimmer; vitt som bakgrund och ljusreflektor; mörkgrönt för kulör och toning.

– Det är fantastiskt roligt att få uppskattning för något vi själva är mycket nöjda med. I projektet med Regionens hus vi har varit ett bra team, i kreativt samarbete med Västfastigheter, Västra Götalandsregionen, Skanska och UPB. Vi försöker alltid ha höga mål med våra projekt och vid första mötet med UPB sade de: ”Vi ska vinna Glaspriset med er i det här projektet!” Det gjorde vi, och det är jätteroligt! säger Mattias Lind, på White och konstaterar att White nu vinner Glaspriset för andra gången, efter att Johanneberg Science Park korades till vinnare 2016.

White har arbetat med effektiva glasfasader som bidrar till extremt låg energianvändning, solvärmelaster anpassade för kontorsarbete, ingen utvändig solavskärmning och glas som ändå bevarar klarheten i utsikten. Glaspriset-vinnaren uppfyller även kraven på Miljöbyggnad Guld.

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.