ANNONS
Kontorshus kan vinna årets upplaga av Glaspriset
Foto Erik Wik

Kontorshus kan vinna årets upplaga av Glaspriset

annons
ANNONS

Den 23 april på Nordbyggmässan i Stockholm koras vinnaren av Glaspriset 2020, en utmärkelse som Glasbranschföreningen delar ut till Sveriges bästa glasprojekt. Ett av de nominerade projekten är kontorshuset Citypassagen i Örebro.

Fastigheten färdigställdes under 2019 är placerad vid norra infarten och utgörs av sju våningar på totalt ca 17 000 m2 ovan mark. Roof Arkitekter (numera en del av PE) har ritat huset där Castellum varit byggherre, Peab byggentreprenör och GlasLindberg glasentreprenör.

Regnvatten används till toaletter

Stort fokus har lagts på ljus, miljö och mötet med byggnaden där fasaden till stor del är av glas. Hela bottenvåningen, översta våningen, kärnan och de åtta hörnen är helglasade för att ge ett välkomnande intryck och en ljus inomhusmiljö. Platsens läge intill järnvägsspåren och en av Örebros mest trafikerade korsningar har ställt stora krav på glasets ljud- och solskyddsförmåga. Övriga delar av fasaden är försedda med guldfärgade veckade plåtkassetter  och 340 solcellspaneler har integrerats i den södra och östra fasaden. Det har även installerats behovsstyrd ventilation och en lösning där regnvatten nyttjas för att spola toaletter.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.