Region Skåne satsar på återbruk av byggmaterial

Region Skåne satsar på återbruk av byggmaterial

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Servicenämnden har beslutat, efter ett initiativ från alliansen, att låta fastighetsförvaltningen utreda hur regionen kan arbeta med återbruk av material inom byggprocessen.

– Klimatkrisen kräver handling. Därför växlar vi nu upp miljöarbetet inom regionens fastighetsförvaltning genom att satsa på återbruk. Genom att låta exempelvis innerdörrar och fönster från en gammal byggnad få nytt liv när en ny fastighet ska byggas stärker vi den cirkulära ekonomin och reducerar regionens klimatavtryck, säger Inger Tolsved Rosenkvist (L), ordförande i Servicenämnden.

Regionen avger också ett klimatlöfte till LFM30, branschinitiativet för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö, om att minst 50 procent av den betong som används inom regionens kommande byggnader ska vara så kallad slaggbetong.

– För oss i Allians för Skåne är det de konkreta resultaten som räknas i miljöarbetet. Genom att byta ut vanlig betong mot slaggbetong minskar klimatbelastningen med upp till 50 procent. Det kommer att göra stor skillnad i omställningen till ett mer hållbart och klimatsmart byggande i regionen, säger John Eklöf (M), förste vice ordförande i Servicenämnden.

Annons

LÄS MER: LFM30 utvecklar ny metod som ska hjälpa byggbranschen att nå klimatmålen

– Klimatförändringarna blir allt mer påtagliga. Som en av Sveriges stora aktörer inom fastighetssektorn har Region Skåne ett stort ansvar men också en unik möjlighet att driva på utvecklingen för minska klimatbelastningen från byggsektorn, säger Mikael Stamming(C), ledamot i Servicenämnden.

– Både initiativet om återbruk av byggmaterial och klimatlöftet till LFM30 om slaggbetong kommer att stärka Region Skånes miljöprofil. Det är mycket positivt. Alliansens politik gör skillnad, säger Katarina Ståhlberg (KD), ersättare i Servicenämnden.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.