Regeringens förslag på nio nya stadsdelar och städer

Regeringens förslag på nio nya stadsdelar och städer

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Idag presenterar bostadsminister Peter Eriksson (MP) nio områden i sex svenska kommuner som de valt att gå vidare med utifrån uppdraget att möjliggöra planer på nya hållbara stadsdelar och städer.

Detta är enligt regeringens pressmeddelande en delredovisning av uppdraget att samordna större samlade exploateringar, som är en av punkterna i regeringens 22-punktsprogram för fler bostäder.

Utredningen har tagit del av ett 40-tal kommuners planer för större samlade exploateringar och hållit ett 40-tal möten med företrädare för regioner, länsstyrelser, företag och organisationer med kunskap om och intressen i planerade bostadsexploateringar.

– Totalt handlar det här om cirka 100 000 nya bostäder. Tanken är att staten ska kunna avhjälpa hinder för exploatering genom att hjälpa till att få fram ny infrastruktur. Det kan handla nya spår, stationslägen och stöd till innovationer. Två nya järnvägsspår till Uppsala i den nationella infrastrukturplanen är ett tydligt exempel på att det här arbetet redan har gett effekt, menar bostadsminister Peter Eriksson.

Områdena är:

  • Landvetter södra i Härryda kommun (10 000 bostäder)
  • Segersäng i Nynäshams kommun (7-10 000 bostäder)
  • Hemfosa i Haninge kommun (12 000 bostäder)
  • Alsike i Knivsta kommun (10 000 bostäder)
  • Nydal i Knivsta kommun (12 000 bostäder)
  • Bergbrunna och Södra staden i Uppsala kommun (33 000 bostäder)
  • “Nysala” i Uppsala och Knivsta kommuner (20 000 bostäder)
  • Näringen i Gävle kommun (4-6 000 bostäder)

Foto Nysala: Stadsliv/Stockholms handelskammare

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.