Regeringen vill se ett ökat byggande av flerfamiljshus i trä. Därför har beslut fattats om en Inriktning för träbyggande där ett antal insatsområden pekas ut.
– Jag vill att fler bostäder byggs i trä. I dag är de flesta industriellt tillverkade småhus gjorda i trästomme. Flerfamiljshus kan också byggas med trä som huvudsakligt byggmaterial, säger bostadsminister Peter Eriksson.
– Att bygga fler bostäder i trä har många fördelar. Trä är ett klimatsmart byggmaterial och de moderna produktionsmetoderna sänker byggkostnaderna, förbättrar kvaliteten och skyndar på byggprocessen. När bostäderna byggs med industriella produktionsmetoder utanför storstadsområdena ger det jobb i hela Sverige, ökar vår konkurrenskraft och skapar ännu större exportvärden, säger Peter Eriksson.
Kunskapsbrist om träbyggande
Under 2016 tog Regeringskansliet (Näringsdepartementet) initiativ till ett rundabordssamtal om potentialen för träbyggandet och de hinder samt flaskhalsar som finns för en fortsatt utveckling av det industriella träbyggandet. Representanter från beställarleden, byggindustrin, skogs- och träindustrin, myndigheter, kommuner och akademi deltog i diskussionen för att ringa in vilka de huvudsakliga hindren och flaskhalsarna är och utifrån detta har regeringen nu tagit fram en strategi. Inriktning för träbyggande presenterades av regeringen den 26 juni och handlar om förstärkt samverkan, kunskaps- och kompetenshöjning, forskning, utveckling och innovation samt exportfrämjande insatser.
Ett av de huvudsakliga hinder som lyfts är kunskapsbrist om träbyggande. Befintlig kunskap är inte spridd inom byggsektorn, konstateras det i dokumentet. Kunskapsbehovet beskrivs vara stort i flera delar av byggandets värdekedja, från flera delar av beställar- och byggledet till akademin och utbildningsväsendet, för en fortsatt utveckling och efterfrågan.
Digitalisering kan effektivisera serietillverkning
Regeringen pekar även på behovet av fortsatt forskning och innovation inom trä- och byggindustrin. Det behövs nya materialkombinationer, byggsystem med hybridlösningar av flera typer av byggmaterial, tekniklösningar och produktionssystem som man menar kan bidra till en långsiktig utveckling av det industriella träbyggandet. Även digitaliseringens framträdande roll inom samhällsbyggandet lyfts fram som en möjlighet till ytterligare effektivisering av serietillverkning inom byggproduktionen och kan skapa nya tjänster och lösningar för att öka byggsektorns konkurrenskraft och effektivitet.
Nordisk samverkan
Regeringen ser också potential för ett ökat träbyggande inom de nordiska länderna och ökad profilering av nordiskt träbyggande internationellt. Sverige har, under det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet 2018, startat ett ordförandeskapsprojekt i syfte att främja ett utvecklat industriellt träbyggande i Norden. Projektet som pågår 2018-2020 ska kartlägga och analysera hinder och utmaningar i de nordiska länderna för ett ökat industriellt träbyggande. Det kommer också att upprättas en gemensam plattform för kunskapsutbyte och samverkan.
“Träbyggnadsstrategin är upprörande”
Svenskt Trä och Träbyggnadskansliet har reagerat positivt på den nya träbyggnadsstrategin. “Strålande!” kommenterar båda organisationerna på respektive Twitter-konto. Men branschorganisationen Svensk Betong är kritisk till strategin som de beskriver som “upprörande”. I ett pressmeddelande kommenterar organisationens vd Malin Löfsjögård bostadsministerns uttalande om trä som ett klimatsmart byggmaterial.
“Det är upprörande att höra bostadsministern göra så generella och svepande uttalande som helt saknar vetenskapligt stöd. När det gäller huruvida trä är ett bättre miljöval än andra material beror det på så många faktorer att det inte går att uttala sig generellt,” skriver Malin Löfsjögård och hänvisar vidare till ett stycke i det nya dokumentet från regeringen:
”Det är dock svårt att jämföra enskilda byggnaders klimatpåverkan enbart utifrån byggsystem eller huvudsakliga byggmaterial då förutsättningarna är unika för varje byggnadsprojekt och flera aspekter påverkar utsläppen under dess livscykel såsom energianvändning under drift och transporter. Förutom klimatpåverkan finns flera andra viktiga aspekter och egenskaper, såsom fukt- eller brandegenskaper, som byggherren behöver ta hänsyn till under byggprocessen.”
“Politiker ska inte blanda sig i materialval”
Politiker ska skapa förutsättningar för bättre bostadsbyggande inte blanda sig i materialval, menar Malin Löfsjögård och avslutar: “Och framförallt inte dölja sin politik i svepande och ovetenskapliga uttalanden.”
Martin L
Visst är det viktigt med utveckling av nya material och industriella metoder i byggbranschen. Men de måste gå hand i hand med vetenskap och inte nyttjas i fler projekt än lämpligt innan tekniken är etablerad och trygg. Annars riskerar både byggherrar och byggare att stå med dyra hus av trä och gips, höga underhållskostnader, omfattande tvister och garantikostnader. Vi är själva inblandade i två trähusprojekt, så jag vet vad jag talar om.
Vi bygger gärna i trä men om man samtidigt skall förbilliga byggprocessen är det inte en lösning, inte ännu. Trä löser idag inget av problemen fukt, ljud eller brand utan gigantiska kompletteringar med gips, stegljudsskivor, spackel och tätskikt. Inget av trät blir synligt. Räddningstjänsterna är rädda och kräver sprinkler trots att det inte behövs. Många byggherrar vill inte ens ha fasad av trä med risk för stora underhållskostnader över tid. Byggarnas kalkylverk är ännu inte anpassade för Trähusbyggnation, varje anbud på ett flerbostadshus är därför belamrat med riskpengar vilket driver kostnaderna i skyn. Alternativet är omfattande risker för projektförluster i en brasch som trots konjunkturen visar svag lönsamhet.
Bristande konkurrens är en ytterligare faktor att ta hänsyn till. Det finns idag ca tre – fyra svenska kompletta och etablerade byggsystem för flerbostadshus i trä. I den konjuktur som råder (rådde) innebär det att konkurrensen brister och priserna sticker i höjden. Även detta motverkar möjligheten att kombinera trähusbyggande med att hålla nere byggkostnaderna.
Regeringen borde istället, innan man ökar takten, begära en utvärdering av ett urval av de genomförda flerbostadshusen av trä för att studera kostnader, hållbarhet och drift. Och låt nu inte ett glatt gäng trä-älskare göra denna utvärdering utan en bred panel av proffs som byggt och förvaltat trähus i med och motgång.
Det är liksom inte moget för en storsatsning, ännu…
Martin L
jan Perrin
I paritet med socialstyrelsens rekommendationer om 6-8 skivor bröd om dagen på 70-talet…
Tyvärr har vi inte Härenstam kvar i livet för att promota Erikssons propåer.