Profil: Bengt Wånggren – En obotlig optimist

Profil: Bengt Wånggren – En obotlig optimist

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Att rädda världen, byggnad för byggnad, är Sweden Green Building Councils VD Bengt Wånggrens främsta mål.

Redan som liten var Bengt Wånggren nyfiken på husbyggnad och fick följa med sin pappa och snickra. Universitetsstudierna vid Kungliga Tekniska Högskolan inriktades på väg och vatten och han skaffade sig en teknologie licenciat. I tio år arbetade han som lärare i byggfysik och byggnadsmateriallära, och även som lärare för brandingenjörer. Vid sidan av lärarjobbet var han också forskare på KTH. Han fördjupade sig i frågor som rörde energieffektivitet i byggnader och hans intresse för miljöfrågor började växa sig allt starkare.
I mitten av 1990-talet inledde han sin karriär med inriktning på miljö- och hållbarhetsfrågor inom byggbranschen. Han startade en tjänst som miljöchef på Skanska 1995 och arbetade där de kommande sju åren. 2002 började han arbeta på Fastighetsägarna Sverige som utvecklingschef där han bland annat var drivande bakom införandet av miljöklassningen GreenBuilding i Sverige.

SGBC föds

Under sin tid på Skanska och Fastighetsägarna följde han utvecklingen kring certifieringar. Han deltog på en mängd internationella konferenser genom åren där frågan ständigt återkom. Till en början var det något som diskuterades som en intressant aspekt, men som inte riktigt tog fart. Det ansågs för krångligt och för dyrt av många. När han befann sig på konferensen Sustainable Building i Melbourne för sex år sedan uppfattade han dock att en förändring hade skett. Borgmästare och chefer på stora företag menade nu på att inget byggdes utan att bli certifierat.

– Jag märkte att detta gick som en löpeld över hela världen, i synnerhet bland de engelskspråkiga länderna. Så jag bestämde mig där i Melbourne för att starta igång detta även i Sverige.

Tack vare arbetena på Fastighetsägarna och Skanska hade han vid det här laget ett brett kontaktnät inom fastighets- och bygg-branschen. Han tog kontakt med några tongivande aktörer och fick med sig Vasakronan, NCC, White Arkitekter och några till. Till slut var en grundargrupp med chefer från tretton företag skapad och Sweden Green Building Council var fött. Bengt Wånggren fick i uppdrag av den tillsatta styrelsen att ta fram dokument och affärsplaner medan företagen bidrog med finansiering för teknisk, ekonomisk och marknadsmässig expertis. Efter en tid blev det aktuellt med någon som kunde hålla i rodret för föreningen på längre sikt och Bengt anmälde sig som kandidat för uppdraget. 2010 tillträdde han som VD för Sweden Green Building Council.

Sweden Green Building Council, SGBC, är den förening som har hand om miljöcertifieringssystemen inom den svenska bygg- och fastighetssektorn. Det är en ideell förening som ägs av sina medlemmar, öppen för alla företag och organisationer inom den svenska bygg- och fastighetssektorn. Idag har föreningen över 200 medlemmar. En av föreningens huvudsakliga uppgifter är att tillhandahålla, utveckla och marknadsföra certifieringssystem för byggnader. De fyra system som är aktuellt är BREEAM, LEED, EU Green Building och Miljöklassad Byggnad.

Idag arbetar nära 20 personer på organisationen och trycket på föreningen växer sig allt starkare då fler i branschen får upp ögonen för miljöcertifieringar, berättar Bengt. Sverige står sig idag högt inom grönt byggande. Det är bland annat ett av de länder som certifierar flest byggnader enligt GreenBuilding. I juli 2013 hade 300 svenska byggnader certifierats i systemet.

– När jag jobbade med de här frågorna på Skanska och Fastighetsägarna var jag som en missionär som försökte få folk att förstå vikten av miljöfrågor och att göra det rätta. Även om många lyssnade var det oklart vilken effekt det jag pratade om egentligen hade. Idag får jag jobba dygnet runt för att försöka möta efterfrågan på alla som vill ha vår hjälp med detta. Det är nog det roligaste med arbetet, att få en hel bransch att faktiskt betala för att de vill bli granskade för att kunna bli bättre.

Den övergripande internationella medvetenheten om utmaningarna för klimatet, som fick en ordentlig skjuts av Al Gores dokumentärfilm En obehaglig sanning, har haft en stor påverkan på branschen, menar han. Men det internationella kapitalet har också börjat inse värdet av att investera i hållbart byggande.

– Man tänker inte ett kvartal i taget utan tio-tjugo år framåt och då investerar man i det som är långsiktigt. Nästan alla ledare inom svensk bygg- och fastighetssektor har också förstått att hållbart byggande är bra för affärerna och för värdet på fastigheterna.

Driva utvecklingen framåt

Men trots det ökande intresset för hållbara byggnader finns det fortfarande en del att jobba med och fortfarande finns det de som anser att det är för dyrt och krångligt att bygga hållbart. För branschens del ligger utmaningen delvis i att förändra attityden till hållbart byggande på alla plan genom att uppmuntra och inspirera.

Annons

– Jag tror att det är viktigt att få fler att faktiskt tycka det är roligt att bygga hållbart. När det anordnas tävlingar för de bästa byggarna i landet vill alla vara med och tävla och vinna. Det driver utvecklingen framåt när andra också ser att det går, säger Bengt Wånggren.

Viktiga incitament för att Sverige ska kunna bygga hållbart är även att få ner energiförbrukningen, väcka större opinion kring kemikalier och att frågan kring inomhusmiljö lyfts. Ökade energipriser har stor betydelse då det leder till lägre energianvändning, menar han.När det gäller farliga ämnen tror han att det kan ha en stor påverkan.

– WWF och Naturskyddsföreningen arbetar ständigt med kemikaliefrågan så det kommer att bli en större debatt kring vikten av att vara varsam med att bygga in kemikalier i såväl hus som leksaker. I den frågan är jag optimistisk. Svårare är det med inomhusmiljön, där har intresset och opinionen inte vuxit som jag hade hoppats. Många skolor och även kontor har tyvärr dålig inomhusluft som borde åtgärdas och inom SGBC arbetar vi för att väcka mer uppmärksamhet kring detta. Bland annat gör vi en undersökning där vi tittar på hur inomhusmiljön påverkar.

Från politiskt håll skulle Bengt Wånggren vilja se större engagemang och att politikerna tar frågorna kring hållbart byggande mer på allvar.

– Den nuvarande regeringen har abdikerat i de här frågorna. Till varje pris vill man bygga fler bostäder. Men då har man inte lyssnat till t ex Sternrapporten. Om vi inte gör något nu kommer det bli mer kostsamt för miljön sen. Men mycket handlar om att vinna valet i slutändan. Det är till exempel en utmärkt idé att höja miljöskatten, men det får man inga röster på.

Städer för alla

En annan stor fråga som diskuteras mycket i branschen och inom SGBC är hållbara städer och social hållbarhet.

– Det handlar om att skapa städer där alla trivs, mår bra, har råd att bo och kan vara delaktiga. Som det ser ut idag är det inte ett jämlikt samhälle ur de här aspekterna. En del av certifieringssystemen är också ambitionen att ge mindre belevade ett gott boende och ett bra liv. Det tror jag är en enorm utmaning för branschen.

Just nu pågår utvecklingen av ett ramverk för hållbarhetscertifiering av stadsdelar. SGBC arbetar nu med att ta fram en svensk manual för det brittiska certifieringssystemet BREEAM Communities, anpassat till svenska förhållanden, lagar och regler.

– Det är ett stort projekt för oss där en mängd mellanstora städer, kommuner och konsultföretag är involverade. Ambitionen är att få fram något som är mer enhetligt så att också mindre städer med mer begränsade resurser kan ta del av det, berättar Bengt Wånggren.

De stora frågorna

Temat hållbara städer kommer också igen när Sweden Green Building Council anordnar sitt årliga evenemang om hållbart byggande. Under två dagar i november bjuder föreningen tillsammans med Stockholm stad in till konferensen Building Sustainability SGBC14. I år breddas innehållet på programmet till att även ta upp stadsutveckling och Bengt Wånggren hoppas att konferensen därmed ska föra in de större frågorna på agendan.

– Min förhoppning är att vi kan prata om en annan nivå av hållbarhet och få med den sociala aspekten i större utsträckning. Hur de som är mindre bemedlade ska få bra lägenheter, hur vi kan skapa ’livable cities’. Det ska kännas fint för alla att leva i en stad, att trivas och känna sig trygg. Den här typen av frågeställningar kommer vi att lyfta in och det känns väldigt spännande.

Och det är de stora frågorna som hela tiden driver honom framåt. De alarmerande rapporterna om klimatet bekymrar honom. Ännu mer upprörd blir han av frånvaron av ansvarstagande och vad det får för konsekvenser för kommande generationer.

– Jag har åtta barnbarn. Självklart vill jag att de och alla andra ska ha det bra i framtiden. Därför blir jag alldeles kall-svettig när jag läser klimatrapporter. Har vi gjort allt det här, tänker jag. Vi som lever nu sitter och tar för oss, och sedan tar vi inget ansvar. Det är århundradets största springnota. Vi lever som vi gör och vet att någon annan – våra barnbarn och barnbarnsbarn – ska betala för det. Ändå gör vi inte rätt för oss. Det är skämmigt. Men man kan utmana den sidan också och påverka folk till att ta mer ansvar. Det ska vara kul att göra rätt, det tror jag att vi kan komma långt med.

Skulle du säga att du är en optimist?

– Jag vägrar att inte vara optimist. För våra barn och barnbarns skull.

 

Fakta: Bengt Wånggren

  • Yrke: VD på Sweden Green Building Council
  • Ålder: 62 år
  • Familj: Frun Birgitta, 4 barn och 8 barnbarn
  • Bor: i Sollentuna
  • Utbildning: Civ.ing. Väg & Vatten KTH, tekn. lic.
  • Karriär: Projekteringsledare Ohlsson & Skarne, miljöchef Skanskas bostadsverksamhet, utvecklingschef Fastighets- ägarna Sverige.
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.