Nytt nummer av Hållbart Byggande

Nytt nummer av Hållbart Byggande

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I senaste numret av Hållbart Byggande tar vi en titt på projekt med ambitionen att minimera miljöpåverkan och begränsa utsläppen.

Lidls Visbybutik är till exempel världens första handelsbyggnad som ska vara klimatneutral under hela sin livslängd. Optimerad byggnadsvolym, stomme och fasad i trä, återanvändning av spillvärme och solceller är några av lösningarna för att uppnå NollCO2-certifieringen. På Bornholm realiseras en klimatpositiv hotelltillbyggnad. Nyckelstrategin för att uppnå klimatpositivitet har handlat om ett fokus på material och den nya flygeln ska byggas, kläs och isoleras med trä. I Salem, söder om Stockholm, står ett hyreskvarter med netto noll-energihus klara. Industriellt träbyggande och ett innovativt styrsystem som kombinerar solenergi och bergvärme har varit centrala verktyg för att skapa ett klimatneutralt bostadsområde.

2013 blev Nordströms det första bygghandelsföretaget som bestämde sig för att bara sälja PEFC-certifierat trä. 2019 började de kartlägga sina CO2-utsläpp från företagets varutransporter och därefter bytte de ut dieseln i de kranbilar företaget hyr in mot fossilfri diesel, HVO100. De har också byggt upp en egen omfattande databas med uppgifter om varje produkts CO2-belastning. Det senaste steget företaget tog var att klimatkompensera för 105 % av hela företagets klimatavtryck. Inspirationen kom från en helt annan bransch – restaurangbranschen. Gustav Nordström, koncernchef på Nordströms Bygghandel, berättar om arbetet med att skapa Sveriges första klimatneutrala byggvarukedja.

Annons

Den gröna omställningen driver, tillsammans med stora pensionsavgångar och pandemin, på aktuella och framtida kompetensbehov inom byggbranschen. Vi tar tempen på arkitekt-, ventilations- och installationssektorn och vilka karriärmöjligheter som väntar. Namo Marouf, stadsplanerare med inriktning social hållbarhet, berättar om drivkraften i arbetet. Anna Fråne, forskningsingenjör vid IVL Svenska Miljöinstitutet, har varit med och tagit fram en ny rapport som ska inspirera till ökad användning av återvunnen och biobaserad plast. Hållbart Byggande har intervjuat henne om plastens plats i byggbranschen.

Prenumerera på Hållbart Byggande

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.