Östermalms saluhall vinner ljusdesignpris

Foto: Patrik Gunnar Helin, Studio Ketchup / Foto: Lasse Olsson

Östermalms saluhall vinner ljusdesignpris

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Östermalms saluhall i Stockholm är årets vinnare av interiörkategorin i Svenska Ljuspriset. Hinseberget – stadsporten till Karlshamn blev årets vinnare av exteriörkategorin.

Våren 2020 slog Östermalms Saluhall äntligen upp sina portar igen, återställt till sin forna glans. Hallen fick då även ny ljussättning vars bärande idé är att belysningen inte ska ta uppmärksamhet, utan skapa atmosfär, trivsel och accentuera varorna. Man skulle genom modern kunskap och teknik inom ljussättning rusta hallen för ytterligare många år framåt.

LÄS MER: Anrik saluhall blir modern handelsplats

Annons

“Forna tiders gastronomiska Mecka har återskapats, och med modern ljusteknik förmedlas en känsla av både exklusivitet och livfullhet. Genom utsökt balans mellan dagsljus och miljöljus ges lokalen ett luftigt intryck, medan armaturer med historisk anknytning skapar intimitet, orienterbarhet och struktur. Med stor omsorg gestaltas en sömlös övergång mellan rymd och småskalighet. En mästerlig hantering av ljuset skapar atmosfär så naturligt att det verkar ha funnits där i mer än 100 år,” lyder juryns motivering.

Ljusrum AB, med Jonas Lindahl i spetsen kammar hem priset för andra gången. För fyra år sedan vann företaget priset för sin nytänkande ljussättning av Humanas äldreboende i Gävle. Svenska Ljuspriset Exteriör vanns av projektet Hinseberget – stadsporten till Karlshamn, med ljussättning av WSP Ljusdesign. Tävlingsjuryn hyllar, bland annat, ljusteamets skickliga handlag som skapat dramatik och mystik i den ståtliga portalen, som både bjuder in besökaren och välkomnar stadsborna hem.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.