Operan flyttar dekorverkstäder till BREEAM-certifierad byggnad

Visionsskiss Fabege

Operan flyttar dekorverkstäder till BREEAM-certifierad byggnad

ANNONS

Annons

Kungliga Operan AB och Kungliga Dramatiska Teatern AB har tecknat avtal med Fabege om flytt av sin verksamhet från Gäddviken i Nacka till Flemingsberg.

Både Operan och Dramaten har ett uppdrag från staten att vårda och vidareutveckla hantverksskickligheten i sina ateljéer och verkstäder, en tradition som har bedrivits sedan 1700-talet. Ändamålsenliga lokaler, mer samarbete, kostnadseffektiv lösning och bra kommunikationer är fyra skäl till att Dramaten och Kungliga Operan nu väljer att flytta sitt produktionscenter till Flemingsberg där de tecknar hyresavtal med Fabege AB.

Fabege kommer att skapa teatrarnas ateljéer och verkstäder (innehållande smedja, snickeri, måleri och tapetseri), två repetitionssalar samt kostymförråd i en helt ny byggnad på cirka 12 000 kvm som beräknas stå klar under 2024. Den nya byggnaden i kvarteret Regulatorn 1 kommer att certifieras enligt BREEAM-SE, avtalet är ett grönt hyresavtal och finansieringen kommer att vara grön, helt i enlighet med Fabeges hållbarhetsmål. Bygget beräknas starta 2022.

I visionen för Flemingsberg vill stadsutvecklarna skapa en levande stadsdel med en mix av bland annat kultur, högre utbildning och näringsliv.

– Det viktigaste är att kunna erbjuda en bra arbetsmiljö för våra medarbetare vilket vi kan få hos Fabege. Dessutom flyttar vi till en kommun med en tydlig framtidsvision som vi kan bli en del av, säger Birgitta Svendén, VD för Kungliga Operan.

– Att Operan och Dramaten gemensamt tar det här steget skapar nya förutsättningar för mer samarbeten och nya möjligheter att fortsätta utveckla förutsättningen för teatrarnas verksamheter inom flera olika områden. Vi är också glada att nu får vara en del av utvecklingen i Flemingsberg framåt, säger Maria Groop Russel, VD för Dramaten.

 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.