Fem Frågor till Sandra Holmström, Hållbarhetsspecialist på Fabege som är en av talarna vid Renoveringsdagarna 2023:

Fem Frågor till Sandra Holmström, Hållbarhetsspecialist på Fabege som är en av talarna vid Renoveringsdagarna 2023:

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

1. Ser vi en trend eller snarare övergång från nybyggnation till renovering/ombyggnad just nu?

– Ja, det märker jag tydligt. Våra stads- och fastighetsutveckare utreder numer alltid alternativet att bibehålla och utveckla redan befintliga byggnader. CO2-avtrycket är en del av beslutsunderlaget.

2. Om beställare väljer att “vårda det som redan byggts” istället för att bygga nytt kan det bli betydande reducering av CO2-avtrycken?

– Ja, det kan minska CO2-avtrycket med 70 % beroende på hur stora ingrepp som behöver vidtas i samband med ombyggnationen, det vill säga om vi kan bibehålla befintliga strukturer, stomme, fasader och tak.

3. Fabege har satt upp målet att halvera CO2-avtrycket i de projekt som ni är involverade i till 2030 – vad innebär det?

Annons

– Det handlar i första hand om att bevara och inte bygga nytt men också om att bygga med återbrukat material. Om vi behöver välja nya material så ska de vara klimatsmarta, exempelvis ha hög andel återvunnet innehåll. Vi jobbar också med att minimera transporter och uppkomsten av avfall under produktionen samt välja förnyelsebar energi under produktionen.

4. Du kommer bland annat att presentera “Återhus – att bygga hus av hus” – ett projekt där ni bygger kompetens kring återbruk – och som fastighetsbranschen kan ta del av?

– Ja, vårt hållbarhetshus är ett spännande utvecklingsprojekt där erfarenheter legat till grund för vår återbruksstrategi. Jag kommer också att berätta mer om vår återbruksstrategi och vårt nystartade återbrukslager i Solna.

5. Till sist, Renoveringsdagarna 2023 på Bonnierhuset 31 maj – 1 juni kommer att vara ett årligen återkommande event – är det viktigt att ha koll framöver på vad som sker inom området?

– Absolut, branschens förflyttning från nyproduktion till ombyggnad i kombination med allt tuffare hållbarhetskrav väcker nya frågeställningar och behov av erfarenhetsåterföring och kompetensutveckling.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.