Ökat intresse för beröringsfri teknik

Ökat intresse för beröringsfri teknik

ANNONS

Annons

När hygienkrav och minimerad smittspridning är av högsta prioritet märks en ökad efterfrågan på kontaktfria produkter.

I coronapandemins kölvatten är den beröringsfria tekniken på snabb framfart. Innan årets slut ska tusentals hissar i Kina utrustas med beröringsfria knappar. Det svenska företaget Neonode ska till exempel leverera knappsatser med holografisk teknik innan årets slut tusentals hissar i Kina. För att arbetsliv och verksamheter ska kunna fortsätta i den nya verkligheten menar bland annat konsultbolaget CBRE att vi kommer behöva se fler investeringar i teknik och digitalisering för hälsohantering. Företagets senaste globala undersökning med kontorshyresgäster, Reopening: The Tech-Enabled Office in A Post-Covid World, tar upp exempel som beröringsfria entréer, röstaktiverad teknik i köksutrymmen och automatiska rengöringslösningar i badrum som man menar kommer vara ett måste i kontorshyresgästers fastighetsstrategier.

Förhindra smittspridning

En annan rapport bekräftar riktningen som våra hygienutrymmen verkar ta. Enligt en kartläggning från Allied Market Research förväntas den globala marknaden för smarta badrum nå 2,52 miljarder dollar år 2023. Den ökade användningen av automatiska handtorkar och beröringsfria tvålautomater bidrar till den ökade efterfrågan liksom ökningen av applikationer av beröringsfria kranar.

– Vi ser helt klart ett ökat intresse för beröringsfria produkter, både från privathushåll och kommersiella fastigheter, säger Peter Juul, Nordenchef på sanitetsbolaget Grohe. Om vi ser till alla offentliga rum som till exempel flygplatser, med mycket folk i rörelse, kommer det att bli avgörande framöver med beröringsfria armaturer för att förhindra smittspridning och bibehålla en god hygien.

Grohe spår även att beröringsfria produkter går från att ha varit en statusmarkör till att bli en ny standard.

– Intresset för beröringsfritt har tidigare år legat och bubblat lite hos svenskarna men har nu blomstrat rejält till följd av coronapandemin, menar Peter Juul. Digitalisering och tekniken har under året tagit rejäla kliv och det beröringsfria badrummet och köket är inga undantag.

Vattenförbrukning

De ökade kraven på olika hygienlösningarna som observerats till följd av pandemin innebär samtidigt en vinst för klimatet, menar han.

– I och med att de beröringsfria armaturerna stängs av automatiskt går det också åt betydligt mindre mängder vatten. Så sett till både vattenförbrukning och energieffektivitet har det ju en väldigt positiv effekt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Grohe-koncernen satsar likt andra inom branschen nu stort på att utveckla beröringsfria och energisnåla produkter.

– Vi investerar i och arbetar med många olika lösningar. Ett exempel är en anordning där vattnet sätts igång med foten. Generellt skulle jag säga att produkter som förhindrar bakterietillkomst och som minskar vattenförbrukningen så mycket som möjligt är det som kommer att växa stort inom sanitetsbranschen.

 

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.