Nytt stöd för god kultur inom byggprojekt

Nytt stöd för god kultur inom byggprojekt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En allmänt rådande dålig kultur inom byggsektorn orsakar fel, brister och skador. Tillsammans med aktörer i branschen har Upphandlingsmyndigheten och Boverket arbetat fram stöd och förslag på kontraktsvillkor som kan bidra till en god projektkultur. Målet är att minska fel, brister och skador inom byggverksamhet.

Brister, fel och skador orsakar enorma kostnader och värdebortfall inom byggsektorn, närmare bestämt hisnande 83 – 111 miljarder kronor per år, enligt en undersökning från Boverket 2018. Kartläggning av fel, brister och skador inom byggsektorn (Boverket).

Vetenskaplig evidens talar för att uppkomsten av många fel, brister och skador hänger samman med förekomsten av dålig kultur i byggprojekten. En god projektkultur främjar engagemang och motivation hos dem som arbetar i byggprojekt. Det ger bättre möjligheter att uppmärksamma och rätta till fel, brister och skador.

Boverket vägleder

– Förutom att fel, brister och skador innebär ineffektiv användning av beställares finanser och slöseri med skattemedel, så leder det också till klimat- och miljöproblem när byggmaterial och andra resurser måste kasseras och fler aktiviteter kräver fler transporter, säger Jens Johansson, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten.

Stöd för att bedriva arbetet med projektkultur finns i vägledningen God kultur i framtida byggprojekt – en vägledning hos Boverket. För att kunna implementera vägledningen och arbete med god projektkultur i upphandlade projekt finns nu stöd i Upphandlingsmyndighetens kriterietjänst. Stödet är i form av ett kontraktsvillkor som beställare av byggprojekt kan använda i sin upphandling. Kontraktsvillkoret kan användas för olika entreprenadformer och oavsett typ av byggnad men också för konsultuppdrag.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.