Nytt rekord för miljövarudeklarationer av byggprodukter

Nytt rekord för miljövarudeklarationer av byggprodukter

Annons

Under 2018 registrerades 270 miljövarudeklarationer i Internationella EPD-systemet, vilket är 85 registreringar fler än tidigare toppnotering. Den kategori som ökade mest är byggprodukter, uppger IVL Svenska Miljöinstitutet.

Det registrerades också miljövarudeklarationer för många andra varor och tjänster, som livsmedel, transportutrustning och pappersprodukter.

– Vi märkte verkligen av ett rekordstort intresse för EPD förra året. Det är kul att se båda nya företag som publicerar sin första EPD med oss, men också ett ökat antal företag som väljer att ta fram miljövarudeklarationer för en större andel av sina produkter med hjälp av beräkningsverktyg och den certifierade EPD-processen, säger Kristian Jelse, ansvarig för Internationella EPD-systemet som drivs av ett dotterbolag till IVL Svenska Miljöinstitutet.

Anpassning till europeiska standarder

De EPD:er som registrerades under 2018 kom från företag och organisationer i 28 olika länder, med det högsta antalet registeringar i Italien, Turkiet, Spanien, Frankrike och Sverige. Under 2018 publicerade Internationella EPD-systemet även 16 nya produktspecifika regler. Det innebär att det nu är möjligt att ta fram EPD:er för bland annat textil gjort av naturfibrer och espressokaffe. Det har också gjorts en anpassning till de europeiska standarderna för produktkategorier som cement och isoleringsmaterial.

Annons

Relaterade artiklar